header_laag_bloemaert_meisje.jpg
Steun de restauratie van de Bloemaert

Help mee!

Het imposante schilderij 'De Kruisiging' van Abraham Bloemaert (1629) staat vanwege de slechte staat waarin het verkeert al lange tijd in het depot van het museum. Zonde, want voor de Collectie Nederland, de stad Utrecht en Museum Catharijneconvent is Bloemaert een zeer belangrijk schilder. Het museum bezit niet alleen twee andere schilderijen van hem, Bloemaert ligt bovendien begraven in onze aanpalende Catharinakerk.

In slechte staat

Het museum heeft besloten het meesterstuk te laten restaureren. Tijdens het vooronderzoek op de restauratie bleek dat de staat van het schilderij nog slechter was dan gedacht. De restauratie wordt daardoor voor het museum te duur. We hebben in totaal een bedrag van €35.000 nodig om dit uitzonderlijke schilderij weer in volle pracht te kunnen tonen.

Uitzonderlijk werk

Het prachtige werk van Abrahm Bloemaert is een uniek stuk in de museumcollectie. Het onderwerp, de kruisiging, is niet bepaald uitzonderlijk, de uitvoering ervan des te meer. De kracht ligt in de indringende atmosfeer die Bloemaert heeft bereikt door de kleur van de lucht van inktzwart naar lichtblauw te laten verlopen. De donkere lucht symboliseert de zonde die verdreven wordt door het offer van Christus.

Gulle giften

Dankzij gulle giften van particulieren en een grote bijdrage van het Tutein Nolthenius-Oldenhof Fonds en de Theodora Versteegh Stichting hebben we al € 19.530,- bij elkaar gebracht. We zijn iedereen die ons meehelpt zeer dankbaar en hopen op nog meer donaties zodat nog dit jaar gestart kan worden met de restauratie.

Alle steun is welkom!

Hoe kunt u bijdragen?

U kunt ons helpen door uw donatie over te maken aan Fonds Museum Catharijneconvent. Of word donateur van het Fonds Museum Catharijneconvent door een periodieke schenking vanaf €150. Rabobank Utrecht: NL35RABO0155435523, o.v.v. ‘Restauratie Bloemaert’ en uw gegevens, zodat wij u kunnen bedanken. Voor meer informatie over de restauratie kunt u contact opnemen via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.