header_laag_bloemaert_meisje.jpg
Steun de restauratie van de Bloemaert

Help mee!

Het imposante schilderij 'De Kruisiging' van Abraham Bloemaert (1629) staat vanwege de slechte staat waarin het verkeert al lange tijd in het depot van het museum. Zonde, want voor de Collectie Nederland, de stad Utrecht en Museum Catharijneconvent is Bloemaert een zeer belangrijk schilder. Het museum bezit niet alleen twee andere schilderijen van hem, Bloemaert ligt bovendien begraven in onze aanpalende Catharinakerk.

In slechte staat

Het museum heeft besloten het meesterstuk te laten restaureren. Tijdens het vooronderzoek op de restauratie bleek dat de staat van het schilderij nog slechter was dan gedacht. De restauratie wordt daardoor voor het museum te duur. We hebben in totaal een bedrag van €35.000 nodig om dit uitzonderlijke schilderij weer in volle pracht te kunnen tonen.

Lezing over de restauratie

Op 25 april van 11.00-12.00 uur vertellen restaurator Caroline van der Elst en het hoofd van de afdeling Collectiebeheer Sieske Binnendijk over de toestand van het schilderij en krijgt u een kijkje achter de schermen van het restauratieproces. Wilt u deze lezing bijwonen? Meld u zich dan aan via info@catharijneconvent.nl. De lezing vindt plaats in het auditorium.

Uitzonderlijk werk

Het prachtige werk van Abrahm Bloemaert is een uniek stuk in de museumcollectie. Het onderwerp, de kruisiging, is niet bepaald uitzonderlijk, de uitvoering ervan des te meer. De kracht ligt in de indringende atmosfeer die Bloemaert heeft bereikt door de kleur van de lucht van inktzwart naar lichtblauw te laten verlopen. De donkere lucht symboliseert de zonde die verdreven wordt door het offer van Christus.

We hebben tot nu toe € 10.000 ontvangen. Alle steun is welkom!

Hoe kunt u bijdragen?

U kunt ons helpen door uw donatie over te maken aan Fonds Museum Catharijneconvent. Of word donateur van het Fonds Museum Catharijneconvent door een periodieke schenking vanaf €150. Rabobank Utrecht: NL35RABO0155435523, o.v.v. ‘Restauratie Bloemaert’ en uw gegevens, zodat wij u kunnen bedanken. Onze relatiemanager Fonds en Vrienden, Annemarie Dalenoord, vertelt u graag meer over deze unieke restauratie.

a.dalenoord@catharijneconvent.nl of 030 231 38 35.