Finale Sint Maarten Debat 2019

Sint Maarten Debat

Ieder jaar gaan scholen in januari t/m maart met elkaar de strijd aan in het spannende Sint Maarten Debat. Leerlingen uit groep 7 en 8 leren de fijne kneepjes van het debatteren én verdiepen zich aan de hand van Sint Maarten in thema’s als naastenliefde en pesten.

Het Sint Maarten Debat bestaat uit een voorbereidende activiteit in januari, twee voorrondes in februari/maart (datum in overleg) en een grote finale op 12 april, waarin de best presterende teams strijden om de felbegeerde eerste plaats en supertoffe prijs: de klas wint voor één dag de Feestbus van het museum voor een leuk dagje uit! Het project vindt deels op school en deels in het museum plaats. Met de Feestjaarkaart is deelname, inclusief busvervoer, gratis. Zijn jullie van de partij?

Aanmelden voor de editie van 2023 is nu mogelijk!

Je klas(sen) aanmelden voor het Sint Maarten Debat gaat in twee stappen:

  1. Reserveer alvast een datum voor de rondleiding en training in het museum via het online boekingssysteem
  2. Stuur een e-mail naar Linu van der Werf om deel te nemen in een van de voorrondes

Goed voorbereid de (debat)arena in!

Ook dit jaar organiseert Museum Catharijneconvent het succesvolle Sint Maarten Debat, waarin scholen uit de wijde omgeving verbaal de degens kruisen in een spannende strijd. Leerlingen uit groep 7 en 8 leren alle ‘ins & outs’ van het debatteren én verdiepen zich in actuele maatschappelijke kwesties.

Training in het museum
Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Docenten komen na de kerstvakantie met hun leerlingen op bezoek in het museum waar ze aan de hand van de bijzondere collectie kennismaken met de heilige ridder Sint Maarten. Daarnaast doen de scholieren belangrijke vaardigheden op dankzij de speciale debattraining van onze museumdocenten. Zodat ze helemaal voorbereid het strijdtoneel kunnen betreden!

Voorbereiding, voorrondes en finale
In de klas kunnen scholen daarna verder aan de slag met bijbehorend lesmateriaal. Stap drie zijn de voorrondes: deze worden in februari en maart 2023 gehouden, in Museum Catharijneconvent. Hierin nemen verschillende scholen het tegen elkaar op. Behoort jouw klas tot de beste debaters? Dan doen de leerlingen op 12 april mee in de spannende finale, die onder leiding van een debatleider en professionele jury plaatsvindt in Utrecht.

Het Sint Maarten Debat is winnaar van de Museum Educatieprijs 2019!

Praktische informatie

Het Sint Maarten debat vindt plaats in januari (rondleiding en debattraining), februari en maart (voorrondes) en half april (finale) 2023. De training plannen jullie zelf op een dag die uitkomt, de voorrondes worden in overleg ingepland.

Scholen die mee willen doen met het Sint Maarten Debat, kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het hele pakket: de rondleiding en debattraining in het museum, lesmateriaal voor verdere voorbereiding in de klas en deelname aan de voorrondes. Ook regelt het museum voor jullie klassen een bus voor vervoer naar het museum - tenzij jullie natuurlijk liever lopend of met de fiets komen! Er zijn geen kosten verbonden aan deelname in dit project. Wel is de Feestjaarkaart nodig om te kunnen reserveren voor de rondleiding & debattraining in het museum.

Aanmelden voor het debat

Wil je graag meedoen met de klas? Inschrijven voor het Sint Maarten Debat werkt als volgt.

  • Je kunt zelf via het online boekingssysteem alvast reserveren voor de rondleiding en training in het museum, op een moment dat voor jullie uitkomt.
  • Geef je inschrijving daarnaast per e-mail door aan Linu van der Werf via: l.vanderwerf@catharijneconvent.nl. Zij zorgt ervoor dat de klas in overleg wordt ingepland voor een van de voorrondes in februari of maart.


Heb je andere vragen over het project? Hiervoor kun je terecht bij Femke en Caroline van Groepsbezoek, via: groepsbezoek@catharijneconvent.nl.

Leuk én heel leerzaam

Sint Maarten staat vooral bekend als het feest waar kinderen langs de deuren gaan om al zingend snoep op te halen. Minder bekend is dat de figuur Sint Maarten een ridder was die veel aan naastenliefde deed. Dit thema staat dan ook centraal in het Sint Maarten Debat. Leerlingen gaan met een klas van een andere school in debat over het begrip naastenliefde. Wat houdt dit eigenlijk in? Hoe ga je ermee om?

De focus op dit thema zorgt ervoor dat ze niet alleen hun communicatieve en sociale vaardigheden verder ontwikkelen, maar ook reflecteren op maatschappelijke kwesties én hun eigen opvattingen hierover. Het project sluit daarmee aan bij verschillende leerdoelen in het primair onderwijs.