jongenbestuur

Museumles op school

Het museum komt in de klas!

Een museumbezoek is natuurlijk een geweldige ervaring voor leerlingen in het primair onderwijs, maar soms is het lastig om een bezoek buiten de deur te organiseren. Daarom zijn er nu museumlessen voor in de klas.
Onze museumdocenten komen graag langs bij u in de klas!

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Femke Lockefeer of Caroline van Rhijn. De feestjaarkaart is ook geldig voor deze programma's.

Hieronder vindt u een overzicht van de gastlessen die wij aanbieden.

Feest! Wij vieren vrijheid

Geschikt voor midden- en bovenbouw
Vakken: Burgerschap, Geschiedenis, Kunst
Een feest om je vrijheid te vieren. Hoe doe je dat? En waarom? In deze gastles staan thema’s als (on)vrijheid, democratie en burgerschap centraal. Hoe bevrijd zijn wij? Hoe ziet vrijheid er voor jou uit?

Aan de hand van kunstwerken uit Museum Catharijneconvent gaan leerlingen met elkaar in gesprek en maken zij een creatieve opdracht.
Met de gemaakte kunstwerken kan de klas deelnemen aan Beeldvormen ’40 – ’45, een samenwerking met het Bevrijdingsfestival Utrecht. De winnende kunstwerken worden tentoongesteld in het museum!

Lesduur: 1,5 uur
Benodigdheden: beamer/digibord, artistieke materialen voor de opdracht

Lentefeesten!

Geschikt voor onder-, midden- en bovenbouw
Vakken: Burgerschap, Kunst
Pasen, Pinksteren, Pesach, Holi Pagwa, Koningsdag, Moederdag, Ramadanfeest, Hemelvaart, Vaderdag... Er wordt heel wat af gevierd in het voorjaar. Welke feesten vieren jullie thuis?

In deze gastles leren de leerlingen meer over welke feesten zij zelf vieren en waarom. Hoe worden deze feesten gevierd en welke verschillen en overeenkomsten zijn er? Eén feestdag wordt extra in het zonnetje gezet met een creatieve opdracht. U kunt zelf kiezen welke van de genoemde feestdagen centraal staat in deze kunstzinnige opdracht.

Lesduur: 2 uur
Benodigdheden: beamer/digibord, artistieke materialen voor de opdracht

Even zien... kijken naar kunst

Geschikt voor groep 1 t/m 4
Vakken: Kunst, Taalvaardigheid
Zie ik daar een hond? Wat doet die duif daar? En staat daar nu echt een olifant?

Samen met de leerlingen bekijken we een aantal kunstwerken waar dieren op staan afgebeeld. Het kijken wordt afgewisseld met spelen, zingen en bewegen. Tijdens de les wordt ook een creatieve opdracht gemaakt.

Lesuur: 1 uur
Benodigdheden: beamer/digibord, potloden en papier

Even zien… kijken naar kunst

Geschikt voor groep 5 t/m 8
Vakken: Kunst, Taalvaardigheid

Even kijken… nog even kijken.. Door samen aandachtig naar kunst uit de collectie van het museum te kijken ontdek je van alles!

Vertrouwend op hun eigen observaties, ontvankelijk voor de gedachten van anderen, ontwikkelen de leerlingen inzichten over kunst èn andere zaken, zoals verbanden tussen de kunstwerken en henzelf, religie en gebruiken. Het kijken wordt aan de hand van verschillende methodieken begeleid, denk aan Visual Thinking Strategies. Naast goed leren kijken, leren de leerlingen ook om onderzoek te doen. Deze kijkles sluit naadloos aan bij belangrijke aandachtsgebieden in het onderwijs; kritisch leren denken, onderzoekend leren, het ontwikkelen van burgerschapskwaliteiten en de taalvaardigheid.

Lesduur: 1 uur
Benodigdheden: beamer/digibord, potloden en papier

Debattraining in de klas

Geschikt voor bovenbouw
Vakken: Burgerschap, Taalvaardigheid en Kunst
Om in de huidige samenleving meer begrip te krijgen voor elkaars tradities en gebruiken, is het belangrijk dat iedereen zich leert inleven in de ander. Door te debatteren leer je spreken in het openbaar, je mening verwoorden en keuzes onderbouwen met sterke argumenten. Soms moet je tijdens het debat een standpunt verdedigen dat niet overeenkomt met je eigen mening. Zo leer je je inleven in de ander en krijg je meer respect voor elkaar.

Leerlingen oefenen vaardigheden als luisteren, creatief denken en formuleren. Tijdens deze debattraining leren de leerlingen wat een debat is en hoe je debatteert. De training wordt gekoppeld aan en geoefend met een aantal kunstwerken uit onze collectie waarin naastenliefde centraal staat.

Lesduur: 2 uur
Benodigdheden: beamer/digibord, papier, schrijfwaren