Hemelvaart-en-Pinksteren.jpg

Ons verhaal

Van processie tot pinkpop

Hemelvaart en Pinksteren

Hemelvaart en Pinksteren, wie weet nog waarom we dan vrij zijn? Tegenwoordig zijn het dagen met activiteiten als openluchtfestivals, bloemenmarkten, meubelboulevards of een lekker lang weekend op de camping. Kennen we nog oude tradities als dauwtrappen, pinksterbruiden of processies?

Hemelvaart

Hemelvaart is een christelijke feestdag met een verhaal over afscheid nemen en alleen verder gaan. Het valt veertig dagen na Pasen en sluit de paastijd af. Met Pasen stond Christus op uit de dood. Veertig dagen daarna nam hij afscheid van  de apostelen. Hij steeg op naar de hemel. Dit wordt herdacht met Hemelvaart.

Omdat Hemelvaart vaak midden in de meimaand valt, wordt het vooral in het oosten van ons gevierd door in de vroege morgen te gaan dauwtrappen in de vrije natuur

Pinksteren

In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Na de Hemelvaart van Christus waren ze alleen achtergebleven en ze wisten niet wat ze moesten doen. Tot er iets bijzonders gebeurde. Ze hoorden een stormwind en er was plotseling een verschijnsel van vuur. Dit vuur leek wel op de hoofden van de apostelen te branden. Opeens spraken ze allerlei vreemde talen. Ze kregen de opdracht de boodschap van God in alle landen van de wereld te verspreiden. Dit wordt gezien als het begin van de christelijke kerk.

Vurige tongen

ABM-s00114_01-middenpaneel.jpg

De Heilige Geest wordt wel afgebeeld als ‘vurige tongen’: vlammetjes boven de hoofden van de apostelen. Maar vaak heeft de Geest de vorm van een duif. Een duif staat voor hemelse inspiratie en vrede. En voor de ziel, het deel van de mens dat volgens christenen ook na de dood blijft leven.

Vele geloven

Niet alleen in het christendom bestaat er een Hemelvaart, ook in de islam kent men het verschijnsel: de profeet Mohammed heeft zelfs twee hemelreizen gemaakt. En in de oosterse orthodoxe kerken gelooft men dat iemands ziel na de dood begint aan een hemelreis, die veertig dagen duurt.

Pinkpop vond voor het eerst plaats op 18 mei 1970 in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen.

Sjawoe'ot

Het christelijke Pinksteren lijkt op het Joodse feest Sjawoe'ot: het valt ook zeven weken na Pasen. En Pasen is verwant aan Pesach. Bovendien herdenken beide feesten een ontmoeting tussen hemel en aarde. Mozes ontving de Tien Geboden en de apostelen van Christus ontvingen de Heilige Geest.

De tien geboden

catharinazaal-mozes-tien-geboden-RMCC-s00013_01.jpg

Met Sjawoe'ot herdenken de joden dat God de Tien Geboden naar de aarde zond. Dat was het begin van de joodse wetten en leefregels. De Geboden werden vierduizend jaar geleden ontvangen door Mozes op de berg Sinaï. Dat gebeurde zeven weken nadat het joodse volk uit slavernij in Egypte was bevrijd. Sjawoe'ot valt dan ook zeven weken na Pesach, op de zesde en zevende dag van de joodse maand Sivan.

Zeven hemelen

Rond het jaar 620 ligt Mohammed ’s nachts te slapen voor de moskee in Mekka, in wat nu Saoedi-Arabië is. Daar wordt hij gewekt door Djibriel, de Arabische naam voor de engel Gabriël. Djibriel neemt Mohammed bij de arm en brengt hem naar de poort van de moskee. Daar staat Boeraak, een wit paard met vleugels aan zijn hoeven. Samen met Boeraak en Djibriel vliegt Mohammed naar Jeruzalem. Daar ontmoet hij andere profeten, onder wie Mozes, Jesaja en Jezus. Nadat ze samen hebben gebeden klimt Mohammed via een ladder naar de hemel. Er zijn zeven hemelen en in de hoogste hemel ontmoet hij God. Nu herdenken moslims deze wonderlijke nacht tijdens een avonddienst in de moskee. En op de Tempelberg in Jeruzalem is de El Aksamoskee verrezen. Jeruzalem wordt door deze hemelvaart ook voor moslims een heilige stad.