legende-drie-jongetjes-ABM-s00103_02.jpg

Ons verhaal

Sinterklaas

De legende van de drie kinderen in het pekelvat

Sint-Nicolaas is al vele jaren ongekend populair. Toch weten we misschien minder over de heilige dan we denken. Zo is hij beschermheilige van meer dan 50 beroepen, van ongehuwde meisjes, scholieren en kinderen, maar ook van schippers, vissers en schipbreukelingen. Elementen uit deze verhalen zijn terug te vinden in de tradities van onze sinterklaasviering.

Het verhaal stamt uit de tijd dat de Sint nog geen baard had.

Een bijzonder verhaal

De legende met de drie kinderen in het pekelvat is opgetekend in de twaalfde eeuw. Drie jongens zijn op weg naar school. Daarvoor moest je vroeger vaak ver lopen en dit was niet zonder gevaar. De jongens nemen de kortste weg door een bos. Wanneer ze bij het bos aankomen wordt het al donker. Omdat ze op tijd op school willen zijn besluiten ze toch door te lopen. Het wordt donkerder en donkerder. Maar gelukkig zien ze in de verte een lichtje. Midden in het bos staat een herberg. Ze rennen ernaartoe en kloppen op de deur...

Niet te vertrouwen

De herbergier doet open en laat de jongens binnen. Hij biedt ze een bed aan om in te slapen en brood om te eten. Maar de waard is niet te vertrouwen. Hij lokt de jongens in de val en sluit ze op in de kelder waar niemand ze kan horen. Verdrietig en bang vallen de kinderen uiteindelijk in slaap.

De herbergier pekelt de jongens in zodat hij zijn volgende gasten een lekker maal kan voorzetten.

Sint schiet te hulp

Ook Sint-Nicolaas is onderweg. Hij rijdt door hetzelfde bos en stopt bij de herberg. Op het moment dat de herbergier de deur opendoet, weet de Sint dat er iets niet in orde is.  Hij vraag de herbergier of er misschien drie jongens binnen zijn. De herbergier ontkent en vraag of Sint-Nicolaas wat wil eten. De herbergier gaat aan de slag, maar loopt iedere keer met een boog om de deur van de kelder heen. 

Weer tot leven

Sint-Nicolaas ruikt onraad en vraagt of hij een kijkje in de kelder mag nemen om te zien wat er op vooraad is. Wanneer de herbergier daar niet op reageert, doet de Sint zelf de deur open en vindt de jongens. Hij steekt zijn hand boven ze uit en tikt ze alledrie even aan. De schooljongens komen weer tot leven. 

Sint-Nicolaas merkte direct wat voor vlees hij in de kuip had.

Het huis van Sinterklaas

Ieder jaar logeert Sinterklaas in Museum Catharijneconvent. Wilt u met uw kinderen of kleinkinderen een bezoek brengen? Kijk dan hier voor meer informatie.