Jan-Steen-Sinterklaasfeest-RMCC-s00325_01.jpg

Ons verhaal

Sinterklaas Legende

De legende van de jongen en de geneeskrachtige wonderolie

Er bestaan veel eeuwenoude legendes over Sint-Nicolaas en dit jaar staat het Huis van Sinterklaas in het teken van één van deze legendes: de jongen en de wonderolie. 

Het verhaal, waarin Sint-Nicolaas een hoofdrol speelt, stamt al uit het jaar 800 na Christus. 

Op reis

De legende gaat over een jongen die een reis had gemaakt naar een ver land. Op een dag besluit hij weer terug te gaan naar het dorp waar zijn familie woont. Een lange tocht langs bergachtige wegen en donkere paden. 

Tijdens zijn reis komt hij een oude man met een zware jutezak op zijn rug tegen. De jongen biedt aan om de zak te dragen, waar de oude man mee instemt. De oude man en de jongen lopen samen door. Aan het eind van de dag rusten ze uit tegen een boom en de jongen biedt de oude man het brood aan dat hij op zijn reis heeft meegenomen. Uiteindelijk komen ze aan  in het dorp waar de oude man moet zijn. Om de jongen te bedanken geeft de oude man hem een flesje geneeskrachtige wonderolie.

Olie met genezende krachten

De volgende dag vervolgt de jongen zijn reis. Onderweg komt hij veel gewonde mensen tegen. De jongen gebruikt de wonderolie op de wonden van de inwoners die daardoor weer volledig genezen. Het nieuws van de wonderolie verspreidt zich snel en ook de koning, die erg ziek is, hoort van hiervan. Hij belooft de jongen dat hij met zijn dochter mag trouwen als hij hem zal genezen. De jongen wil dit niet, maar geneest de koning wel.

 

Sint straft de monnik

In de avond loopt de jongen langs een monnik, die hem aanbiedt bij hem te overnachten. Eigenlijk is de monnik uit op de wonderolie van de jongen. Zodra hij slaapt pakt de monnik de wonderolie uit de tas van de jongen. De oude man, waarvan de jongen de olie heeft gekregen, blijkt Sint-Nicolaas te zijn. Sint-Nicolaas heeft al die tijd toegekeken en houdt de monnik tegen. Hij spreekt hem bestraffend toe en de monnik brengt de olie weer terug naar de jongen. De jongen is natuurlijk ontzettend blij dat hij zijn wonderolie weer terug heeft. Hij vervolgt zijn reis naar huis en vertelt het hele verhaal aan zijn familie. 

Het Huis van Sinterklaas

Ieder jaar logeert Sinterklaas in Museum Catharijneconvent. Kom ook en beleef zelf de spannende legende van de jongen en de geneeskrachtige wonderolie!

Het Huis van Sinterklaas is geschikt voor kinderen van 4-8 jaar.
Wilt u met uw kinderen of kleinkinderen een bezoek brengen en de legende beleven? Reserveer nu kaarten!