trappist_beer.jpg

Ons verhaal

En dan een biertje

Inventariseren in de trappistenabdij Koningshoeven

Museum Catharijneconvent inventariseert niet alleen de religieuze voorwerpen in kerken. Ook voor kloosters staan we klaar. Kloosters hebben vaak een rijk bezit, dat door de eeuwen heen samengebracht is in het gebouw. Helaas is de verwachting dat ook veel Nederlandse kloosters hun deuren zullen moeten sluiten. Daarom is het extra belangrijk om een overzicht te krijgen van de schatten die zich daar bevinden. Dient de sluiting zich dan aan? Dan kunnen we op een goede manier voor de voorwerpen zorgen.

Een vitale gemeenschap

Van sluiting is bij de Trappisten in de Koningshoeven in Berkel-Enschot in ieder geval geen sprake. De gemeenschap bestaat uit veertigers en vijftigers. Een enkeling is ouder, maar er zijn ook enkele dertigers! De Trappisten zijn cisterciënzers, dus de heilige Bernardus van Clairvaux (1090-1153) is belangrijk voor hen. Hij stichtte de cisterciënzer orde als reactie op de overdadige rijkdom bij veel benedictijner kloosters. Cisterciënzer leven in eenvoud. Maar vanzelfsprekend zijn ook in een ‘eenvoudig’ klooster voorwerpen van waarde te vinden.

Het uiterlijk van een monnik

BMH_bh00227_01.jpg

Deze heilige droeg ooit in zijn linkerhand een nu verdwenen attribuut. Aan zijn uiterlijk is te zien dat deze persoon een monnik is. Hij is gehuld in een lang gewaad met daarover een pij met schoudermantel en kap. Zijn haar is tot een smalle rand weggeschoren voor een tonsuur, ook wel monnikskruin genoemd.

Zoekt en gij zult vinden...!

Memorabele momenten

In januari en februari 2015 was Museum Catharijneconvent te gast in abdij De Koningshoeven. Abt Bernardus Peeters wilde graag dat de religieuze voorwerpen eens goed vastgelegd zouden worden. En dan begint het: de erfgoedspecialist opent elke deur en iedere kast. Elk voorwerp wordt opgemeten en gefotografeerd. Dat zorgt voor memorabele momenten: al speurend werd de erfgoedspecialist aangemoedigd door een langswandelende broeder: ‘Zoekt en gij zult vinden…!’

Herman Finkers bezocht de Trappisten

Een heerlijk glas bier is binnen handbereik!

Alledaags en toch bijzonder

Allerlei voorwerpen passeren de revue. En ook de monniken raken gefascineerd. Voor hen zijn de voorwerpen zo alledaags. Maar nu realiseren ze zich hoezeer ze een beeld geven van hun geschiedenis en identiteit: en dat is bijzonder! Naast de vele bijzondere voorwerpen heeft een inventarisatie in een trappistenabdij een plezierige bijkomstigheid: na het werk is een heerlijk glas bier binnen handbereik.