Pasen-header.jpg

Ons verhaal

Eindelijk lente!

Eitjes, lammetjes en narcissen: Pasen

Eitjes, narcissen en lammetjes horen bij het voorjaar en bij Pasen! In huis staat een paasboom met eitjes en bij het paasontbijt ligt er vaak een boterlammetje op tafel. Pasen en lente horen bij elkaar.

Paasdatum

Pasen vieren we altijd tussen 22 maart en 25 april. De precieze datum wordt op een bijzondere manier berekend. Die hebben de christenen overgenomen van de joodse kalender. Pasen begint op de eerste zondag ná de eerste volle maan van de lente.

Het paasei symboliseert de steen die het graf afsloot waaruit Christus is opgestaan.

En dan is het feest!

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Christus is opgestaan uit de dood. Drie dagen na zijn overlijden aan het kruis gaan drie vrouwen naar zijn graf. Tot hun grote verbazing is het geopend en leeg. Een engel vertelt hen dat Christus is opgestaan. Doodgaan is voortaan niet meer het einde van het leven: christenen geloven dat Jezus de dood heeft overwonnen.

Pesach en Pasen

Het verhaal rond de dood van Jezus speelde in de joodse paastijd. Het laatste avondmaal, gevierd op Witte Donderdag, is de maaltijd van Jezus met zijn apostelen, bij gelegenheid van het joodse paasfeest, Pesach. Met Pesach wordt herdacht dat God vierduizend jaar geleden het joodse volk weg uit Egypte leidde, waar het in slavernij had geleefd. Pesach betekent voorbijgaan.

Goede tijden, slechte tijden

De week tussen Palmzondag en Pasen heet de Goede Week. In die week wordt het lijden en sterven van Jezus herdacht. Het is een verhaal met hoogte- en dieptepunten, met blijdschap en vrolijkheid op Palmzondag en verdriet en medelijden op Goede Vrijdag.

Als een stripverhaal

eindelijk-lente--ABM-s00126_01.jpg

Christus torst het kruis met zich mee, terwijl Hij aan een touw wordt meegevoerd door een van de soldaten. Onderweg toont Veronica de doek waarop het gelaat van Christus een afdruk achterliet. Via het naar achteren lopende weggetje bereikt de stoet de schedelplaats. Daar wordt Christus aan het kruis genageld, waarna het kruis rechtop wordt gezet. Later dobbelen de soldaten om zijn kleding.

Paasbest

Het gezegde ‘op zijn paasbest’ gaat terug op het gebruik om met Pasen nieuwe kleren aan te doen. Het is een katholiek gebruik: niet alleen het innerlijk, maar ook het uiterlijk wordt in het nieuw gestoken. Ook priesters in de katholieke kerk hebben tijdens de mis hun paasbeste kleding aan. De voorgeschreven kleur voor Pasen is wit, de kleur van de vreugde, reinheid en onschuld. Maar vaak zijn de kazuifels meer goud dan wit.

De paashaas komt waarschijnlijk uit Duitsland

Paashaas of paasklok

Steeds meer mensen laten de paashaas ’s ochtends vroeg de eitjes verstoppen. Maar nog niet zo lang geleden was dit niet bij iedere familie het geval. Kwam ’s ochtends vroeg de paashaas langs dan was de familie vaak van protestantse afkomst. De paashaas komt waarschijnlijk uit Duitsland en is net als de invoering van de kerstboom een ritueel met een pedagogisch karakter. De paashaas schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen.

Paasklok

eindelijk-lente--Zalig-Paasfeest-klok-engeltjes_klein.jpg

Aan katholieke kinderen vertelde men tot in de jaren 70 van de vorige eeuw dat de paaseieren door de paasklokken gebracht werden. De klokken uit de kerktoren vertrokken na het luiden tijdens het Gloria van de H. Mis op Witte Donderdag naar Rome om er de eieren te halen. Op paaszondag kwamen ze terug en strooiden ze de eieren uit.

Paasontbijt

Feest gaat vaak samen met lekker eten. Bij het paasontbijt of de paasbrunch komen er ook allerlei lekkere dingen op tafel. Sommige etenswaren hebben een speciale betekenis. Het paasbrood is rijk gevuld met rozijnen en amandelspijs. Het was immers de eerste traktatie na veertig dagen vasten: sober en weinig eten. Tijd genoeg dus om het brood nog eens te laten rijzen en extra vol te stoppen met allerlei vruchten en noten.