Franciscus.jpg

Ons verhaal

Een vredeswens

Waarom Franciscus van Assisi een inspiratiebron is voor de paus

Het aantreden van paus Bergoglio (1936-) en zijn keuze voor de pausnaam Franciscus heeft bij velen hernieuwde interesse in de heilige Franciscus van Assisi (1181/1182-1226) gewekt. De huidige paus laat zich inspireren voor zijn ideeën over vrede door Franciscus van Assisi.

Franciscus was voor geweldloosheid

Een oproep tot gesprek

In de leefregel uit 1223 die Franciscus met zijn naaste volgelingen opstelde, schreef hij dat de minderbroeders ‘mild, vredelievend, bescheiden, vriendelijk en nederig moeten zijn en dat zij met iedereen respectvol moeten praten’. Franciscus benadrukt hiermee zijn ideaal om met iedereen het gesprek aan te gaan.

Geen luxe

Franciscus_met_duiven_detail.jpg

Sint-Franciscus spreekt nog steeds veel mensen aan. Op zijn op rechterarm zitten duiven en in linkerhand heeft hij de Griekse letter Tau, het teken van zegen en vrede. Zo zien de mensen hem tegenwoordig het liefst. Iemand die hart heeft voor dieren en voor mensen. Zijn pij is van jute, de meest eenvoudige stof. Als zoon van een rijke stoffenhandelaar was hij gewend aan kleren van zijde en fluweel. Hij neemt bewust afstand van deze luxe.

In gesprek met de sultan

Zelf deed Franciscus dat ook. Tijdens de vijfde kruistocht ging hij in 1219 zelfs naar Egypte om met de belangrijkste tegenstander van de christenen te spreken: de islamitische sultan al-Malik al-Kamel Naser al-Din Abu al-Ma'ali Muhammed (ca. 1177 - 1238). Doel van de kruistocht was dat het christelijke leger de stad Jeruzalem zou heroveren voor de christenen. Franciscus wilde echter een geweldloze oplossing en reisde naar de stad Damiate om met de sultan te praten. Zij spraken meerdere keren met elkaar.

Het verhaal gaat dat Franciscus en de sultan tot een schikking kwamen

De vuurproef

In de beeldende kunst wordt de ontmoeting van Franciscus en de sultan een enkele keer verbeeld. Meestal is te zien dat Franciscus een vuurproef aflegt. Wie vuur kon laten ontstaan, had God achter zich. Volgens het verhaal gingen de hogepriesters van de sultan deze wedstrijd niet aan, maar Franciscus liet een groot vuur oplaaien waarmee hij de christelijke waarheid wilde benadrukken.