header-laag-EKK-PKN-Jacobikerk.jpg

Expertise Museum Catharijneconvent bij zuiderburen ingezet

Als resultaat van een unieke samenwerking tussen Museum Catharijneconvent in Utrecht en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in Leuven wordt op 18 februari 2017 de Handleiding voor het opstellen van een kerkinventaris voor Protestantse Kerken in Nederland en Vlaanderen gelanceerd. Hierin wordt een methode aangereikt om nauwgezet de grote verscheidenheid aan voorwerpen in kerken te registreren. Een zorgvuldige registratie is een belangrijke voorwaarde voor het verantwoord beheren van een collectie. 

Collectiebeheer protestants erfgoed

Protestantse kerkgebouwen in zowel grote steden als kleine dorpen bevatten een keur aan voorwerpen, zoals preekstoelen, orgels, tekstborden, kroonluchters, wandschilderingen, glas-in-loodramen, schilderijen, prenten, tekeningen, beeldhouwwerken, meubilair en andere kunstvoorwerpen. Speciaal voor de registratie van dit protestantse erfgoed wordt deze handleiding uitgebracht. De handleiding is gemaakt voor kerkbeheerders die zelf hun collectie willen inventariseren.

Samenwerking tussen twee expertisecentra

De samenwerking tussen Museum Catharijneconvent (MCC) en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) komt voort uit de gedeelde aandacht voor het erfgoed in kerken en kloosters. Museum Catharijneconvent is in Nederland hét nationale museum en expertisecentrum voor christelijke kunst en cultuur. Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) is het door de Vlaamse overheid erkende expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Het CRKC ontwikkelde in 2012 al gelijkaardige handleiding voor het katholieke erfgoed.

Met de publicatie van een protestantse handleiding draagt Museum Catharijneconvent bij aan de opdracht om beheerders van kerkelijk erfgoed te ondersteunen bij hun taak om het vaak kostbare erfgoed te bewaren voor volgende generaties.