In het buitenland vindt iedereen het heel normaal om een kathedraal, moskee, tempel of synagoge te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij.
En dat terwijl gebedshuizen in heel het land te vinden zijn en adembenemend mooi zijn. Van een Turkse dorpsmoskee met een betoverend interieur tot een Grieks-orthodoxe kerk die van onder tot boven beschilderd is: het aanbod aan bijzondere gebedshuizen in Nederland is veel groter dan we denken. Met elkaar vormen deze kerken, moskeeën, tempels en synagogen het Grootste Museum van Nederland.
Te zien in het Grootste Museum van Nederland
Verrassende inzichten en (on)bewuste vragen
Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Wat zijn de verhalen achter de afbeeldingen die je om je heen ziet? Waar wordt een minbar voor gebruikt? Waarom hebben veel gebedshuizen een koepel?
Het Grootste Museum van Nederland vertelt de verhalen over het interieur en de kunstwerken zonder de beleving van de gebouwen te verstoren. De hoogtepunten hebben we voor je geselecteerd. Vraag bij je bezoek naar de kijkkaart of audiotour en laat je meevoeren langs alle highlights.
Een 'Michelinster' voor kerken
In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Nu is het tijd voor een nieuwe stap. Het Grootste Museum van Nederland wordt nog groter! Het landelijke project waarbij kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek, breidt vanaf de zomer de samenwerking uit met moskeeën, tempels en migrantenkerken. Sinds de opening van het Grootste Museum van Nederland in 2017 hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken die dit erfgoed rijk is. Met de deelname van moskeeën en tempels zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed De kerken, moskeeën, synagogen en tempels zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een Turkse dorpsmoskee tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve monumenten die een ‘Michelinster’ verdienen.
De locaties
- Almelo: Yunus Emre Moskee (open vanaf 5 juli 2023)
- Amsterdam: Basiliek van de heilige Nicolaas
- Amsterdam: Portugese Synagoge
- Breda: Grote Kerk
- Enschede: Synagoge
- Gouda: Sint-Jan
- Haarlem: KoepelKathedraal
- Heilig Landstichting: Cenakelkerk
- Katwijk aan Zee: Soefi Tempel Universel (open vanaf 3 september 2023)
- Krewerd: Mariakerk
- Maastricht: Basiliek van Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee
- Midwolde: Adelskerk
- Middelstum: Sint-Hippolytuskerk
- Oudenbosch: Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara
- Pieterburen: Petruskerk
- Roermond: Munsterkerk
- Rotterdam: Kathedraal van de Heilige Nikolaas (open vanaf oktober 2023)
- Utrecht: Domkerk
- Waalwijk: Sint Jan de Doper
- Zutphen: Walburgiskerk
- Zwolle: Academiehuis Grote Kerk