header-DWDD-affiches.jpg

Tentoonstelling

Vergeten kunstenaars

Pop-up museum

De Wereld Draait Door

Ter ere van het tienjarige bestaan van De Wereld Draait Door (DWDD) opent op 29 januari het DWDD-popup museum in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Museum Catharijneconvent is een van de tien musea die meewerken aan het project. Gastconservator Herman Pleij is samen met conservator Micha Leeflang op zoek gegaan naar vergeten kunstenaars en vergeten objecten in ons depot.

Herman Pleij en conservator Micha Leeflang in het depot van Museum Catharijneconvent

Ter ere van het tienjarig bestaan opent DWDD een pop-up museum

Een noodnaam voor vergeten kunstenaars

In de Middeleeuwen zijn maar weinig kunstwerken voorzien van een signatuur. De naam van de kunstenaar is dan ook zelden bekend. Daarom wordt er regelmatig een zogenaamde noodnaam bedacht. We tonen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam prachtige kunstwerken van deze vergeten meesters. U maakt kennis met vele objecten, waaronder indrukwekkende middeleeuwse beelden.

De zaal van Herman Pleij in het Allard Pierson Museum in Amsterdam
De namen van kunstenaars uit de Middeleeuwen zijn zelden bekend

De zoektocht begint

Hoewel de namen van de kunstenaars zijn vergeten worden alle werken nog steeds bewonderd. De drang naar het achterhalen van hun echte identiteit blijft daardoor bestaan. Wie waren deze kunstenaars nu echt? Dit onderzoek is niet zonder resultaat, want steeds vaker ontdekken we wie de man achter de noodnaam is.

Gastconservator Herman Pleij

Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde en gespecialiseerd in de Middeleeuwen, is de gastconservator van Museum Catharijneconvent.

Hij gaat in de depots van het museum op zoek naar de werken van verborgen meesters. Hij richt hiermee één zaal in het Allard Pierson Museum, het archeologie museum van de Universiteit van Amsterdam, geheel naar zijn smaak in.

Het DWDD pop-up museum is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het VSBfonds. NRC Handelsblad geeft voor de gelegenheid een speciale pop-up krant uit.

De tien musea en gastconservatoren

  • Jasper Krabbé - Stedelijk Museum Amsterdam
  • Cécile Narinx - Centraal Museum Utrecht
  • Herman Pleij - Museum Catharijneconvent
  • Halina Reijn - Museum de Fundatie
  • Marc-Marie Huijbregts - Van Abbemuseum
  • Nico Dijkshoorn - Het Drents Museum
  • Pieter van Vollenhoven/Nico de Haan - Rijksmuseum/Bijzondere Collecties van de UvA
  • Joost Zwagerman - Gemeentemuseum Den Haag
  • Fidan Ekiz - Nederlands Fotomuseum
  • Jan Mulder - Groninger Museum