Header-website.jpg

Tentoonstelling

Utrechts Psalter

21 oktober - 22 november

Utrechts Psalter

Van 21 oktober t/m 22 november is in Museum Catharijneconvent het Utrechts Psalter te zien.  Begin oktober werd bekend dat dit bijzondere middeleeuwse handschrift wordt toegevoegd aan het Memory of the World Register van UNESCO. Hiermee behoort het naast het Dagboek van Anne Frank en de Archieven van de VOC tot ons belangrijkste erfgoed! Om dit te vieren kunt u een maand lang het nieuwe kroonjuweel van de Universiteit Utrecht komen bekijken in onze eregalerij.

Nu op de lijst met erfgoed van wereldbetekenis

Kroonjuweel

Exclusief en zijn tijd ver vooruit. Dat is het Utrechts Psalter. Het psalmboek uit de vroege Middeleeuwen is bijna 1200 jaar oud. Het werd rond 830 gemaakt in of nabij Reims (Frankrijk). Het bevat 150 psalmen en zestien bijbelse liederen die op een voor die tijd revolutionaire manier zijn geillustreerd. Via Engeland is het uiteindelijk in Utrecht terechtgekomen. In 1716 werd het geschonken aan de bibliotheek van de Universiteit Utrecht, die het sinds die tijd bewaart.

Het handschrift leest als een stripverhaal

Trendsetter

Het Utrechts Psalter is op een bijzondere manier geïllustreerd. Het handschrift leest als een stripverhaal, doordat fragmenten van de tekst boven de psalm zijn afgebeeld. De dynamische en schetsmatige stijl van de tekeningen uit het Utrecht Psalter was zeer vernieuwend. De tekeningen doen qua onderwerp soms denken aan het werk van Jeroen Bosch. De stijl en de afbeeldingen werden nog eeuwen lang in Frankrijk en Engeland geïmiteerd. Het boek was dus een echte trendsetter.

Memory of the World Register

Het Memory of the World Register van UNESCO bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden en daarmee ook het heden beter te begrijpen. Andere bekende stukken op de lijst zijn bijvoorbeeld de dagboeken van Anne Frank, de archieven van de VOC, de rechtbankverslagen van het Mandelaproces en de originele filmnegatieven van The Wizard of Oz.