header-hoog_maquette_domkerk.jpg

Tentoonstelling

Utrecht in miniatuur

29 juni t/m 10 september

Utrecht in miniatuur

Deze zomer biedt Museum Catharijneconvent een bijzonder inkijkje in de geschiedenis van Utrechtse kerken. Acht reconstructiemodellen van verschillende kerken, gemaakt door de Utrechters Joris Engelbregt en Jan Terlingen, zijn te bewonderen in de Utrechtzalen.

Levenswerk

In de middeleeuwen stonden er in Utrecht tientallen grote en kleine kerken en kloosters. Veel ervan zijn tijdens de Reformatie en de storm van 1674 helemaal of deels verloren gegaan. Het gaat Jan en Joris aan het hart dat er van de glorieuze kerkenstad nog maar weinig over is en daarom zijn ze in 1971 gestart met het vervaardigen van reconstructiemodellen.

Je kunt goed zien hoe de gebouwen in de loop van de eeuwen zijn veranderd en hoe ze er in voltooide staat uit hebben gezien

Tot in detail

Acht reconstructiemodellen van Joris Engelbregt en Jan Terlingen zijn in de Utrechtzaal van het museum opgesteld. De bezoeker wordt via de mulitmediatour die speciaal voor deze gelegenheid is ontwikkeld door de modelbouwers meegevoerd langs de historie van de gebouwen en de totstandkoming van de modellen.

Kijk en vergelijk

Na het bezoek aan het museum is er de mogelijkheid om de kerken in het echt te bekijken. In het kader van het cultuurhistorische project Kerken Kijken Utrecht zijn de binnenstadskerken in Utrecht de hele zomer geopend. Geïnteresseerden kunnen in de kerken terecht om de architectuur, de bouwgeschiedenis en de kunstschatten te bewonderen.