header_tentoonstelling_thuis_in_de_bijbel.png

Tentoonstelling

Thuis in de bijbel

Oude meesters, grote verhalen

Van 8 februari tot en met 10 augustus 2014 werd, in samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap, de tentoonstelling Thuis in de Bijbel gepresenteerd. De tentoonstelling liet zien hoe bijbelse verhalen ingebed zijn in de kunst en cultuur van de Lage Landen.

Grote verhalen in de Lage Landen

Als geen ander gebruiken kunstenaars als Jan Steen en Pieter Aertsen hun vertrouwde omgeving voor het weergeven van bijbelverhalen. De tentoonstelling brengt een unieke combinatie van bijbelverhalen verbeeld in een alledaags decor, zoals de Verloren Zoon in een eigentijdse kroeg, de Emmaüsgangers op reis door een Hollands landschap en Jezus op bezoek bij Marta en Maria in een zeventiende-eeuwse keuken.

Jan Massijs, de roeping van Elisa, 1572

Hollands decor

Kunstenaars uit de Lage Landen gebruiken in de zestiende en zeventiende eeuw als geen ander de eigen omgeving als decor voor het weergeven van bijbelse geschiedenissen. De Hollandse en Vlaamse meesters schilderen ‘naer het leven’. Bekende geschiedenissen spelen zich niet af in verre warme streken, maar in gewone dorpen en steden in de Lage Landen, herkenbaar voor de toeschouwer. Kerken, kroegen en keukens vormen het decor voor bekende bijbelse figuren als Jakob en Esau of Lazarus. Behalve een verbeelding van de bijbelse geschiedenissen geven deze schilderijen ook een indruk van de rijkdom en pracht, maar ook van de grofheid en armoede, van het leven in de Nederlanden.

Opdrachtgevers laten zich portretteren als bijbelfiguur.

De Bijbel dichtbij

Abraham en Sara, Isaak en Rebekka, Jozef en zijn jaloerse broers, het zijn geschiedenissen vol romantiek, spanning en emotie. Mensen omringen zich graag met deze verhalen. Bijbelse helden en heldinnen fungeren vaak als voorbeeld. Daarom komen zij niet alleen voor in spectaculair geïllustreerde bijbels en op kostbare schilderijen, maar ook op gebruiksvoorwerpen. Tabaksdozen, wiegen, kasten: de verhalen uit de bijbel zijn altijd dicht bij mensen.