joos-van-cleve-maria-met-kind-metropolitan.jpg

Tentoonstelling

Rondom Joos van Cleve

8 juli t/m 4 september 2016

Antwerpse schilderkunst aan het begin van de zestiende eeuw

Van 8 juli t/m 4 september 2016 tonen wij de kleine presentatie Rondom Joos van Cleve. De presentatie brengt de wijze waarop Joos van Cleve en zijn medewerkers hun schilderijen vervaardigden in beeld en toont hoe hun werk uitblonk in ambachtelijke perfectie. Aanleiding voor de expositie is het onderzoek naar en de publicatie over Joos van Cleve en zijn werkplaats door conservator dr. Micha Leeflang.

Dankzij zijn handelsinstinct floreert zijn werkplaats

Joos van Cleve

Joos van Cleve (ca. 1480-1540/41) richt aan het begin van de zestiende eeuw in Antwerpen een belangrijk schildersatelier op. Dankzij zijn handelsinstinct en leidinggevende capaciteiten floreert zijn werkplaats. Het internationale karakter van de stad op het gebied van de handel en de kunsten en de onderlinge contacten tussen zijn opdrachtgevers brengen Joos van Cleve grote naamsbekendheid in binnen- en buitenland.

De werkplaats blonk uit in ambachtelijke perfectie

Inspiratiebron voor andere kunstenaars

Het oeuvre van de schilder telt meer dan driehonderd werken. Van Cleve en zijn ateliermedewerkers produceren portretten, devotiepanelen en altaarstukken. Deze schilderijen vormen een inspiratiebron voor andere kunstenaars, die een graantje proberen mee te pikken van zijn succes. De tentoonstelling toont een selectie van prachtige schilderijen uit deze periode.

Detail Christus als Salvator Mundi, Atelier Joos van Cleve, ca. 1520, ABM s324

Prestigieuze publicatie

Het boek van dr. Micha Leeflang Joos van Cleve, a Sixteenth-Century Antwerp Artist and His Workshop is het achtste deel van de prestigieuze reeks ‘Me fecit’, onder redactie van ‎Dr. Maryan W. Ainsworth, conservator in The Metropolitan Museum of Art in New York. Micha is conservator Middeleeuwen in Museum Catharijneconvent en expert op het gebied van het technisch onderzoek. U vindt de presentatie aansluitend op de tentoonstelling De zomer van Herman Pleij. Voor de presentatie over Joos van Cleve hoeft u geen toeslag te betalen.