header_hoog_verhaal_participatiesamenleving.jpg

Tentoonstelling

Ik geef om jou!

t/m 1 maart 2015

Naastenliefde door de eeuwen heen

Heb je naaste lief als jezelf is een populaire uitspraak, afkomstig uit de Bijbel, maar tegelijk een universele leefregel. Omzien naar de ander is van alle tijden. Maar hoe doen we dat eigenlijk: onze naasten liefhebben?

Een totaalervaring

Op een indringende en interactieve manier maakt u kennis met de geschiedenis en de ontwikkeling van de christelijke naastenliefde. Aan de hand van een grote variëteit aan kunst- en cultuurhistorische voorwerpen krijgt u een helder overzicht van de christelijke naastenliefde door de eeuwen heen. We hebben onze rijke, eigen museumcollectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen uit Nederland en Belgie. Een grote rol is weggelegd voor (gebruiks)voorwerpen uit liefdadigheidsinstellingen, waaronder kleding, serviesgoed, foto’s en dagboeken.

Als een rode draad loopt de verbeelding van de figuur van Caritas door de zalen heen.

De werken van barmhartigheid

Aan de hand van de werken van barmhartigheid nemen we u mee over de tentoonstelling. De zeven werken zijn gebaseerd op een bijbelse uitspraak van Jezus: ‘Ik had honger en jullie gaven mij te te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken, ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.’ (Mattëus 25). Een zevende werk wordt in de Middeleeuwen toegevoegd: begraven van de doden.

Uitdeling van brood aan de armen in de Buurkerk te Utrecht, Jozef Hoevenaar, ca. 1880, Het Utrechts Archief, Utrecht
 

Bijzondere verhalen, nog steeds actueel

Honderdduizenden mensen in Nederland zorgen voor elkaar. Wie zijn deze vrijwilligers, mantelzorgers en maatjes en wat beweegt hen? Op de tentoonstelling kunt u in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen die hun ervaringen willen delen. Ook voormalig daklozen, verslaafden en vluchtelingen vertellen hun verhaal. Lees al hun verhalen op www.catharijneverhalen.nl. Hier kunt u bovendien uw eigen verhaal achterlaten.

Activiteiten

Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld. Zo organiseren we themabijeenkomsten, gratis rondleidingen, interessante lezingen en kijkjes achter de schermen. Kijk hier voor het overzicht. Download alvast de speciale app op uw smartphone en loop de route langs verschillende charitatieve instellingen door het centrum van Utrecht. De tour start voor de ingang van Museum Catharijneconvent. Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht. Hieronder kunt u de instructies downloaden.

 

Neem een kijkje in ons inspiratiehuis en maak kennis met maatschappelijke projecten

Verrijk uw bezoek met de multimediatour

Speciaal voor de tentoonstelling Ik geef om jou! bieden wij een bijzondere mulitmediatour om gratis te gebruiken tijdens uw bezoek. In deze tour maakt u bij diverse objecten kennis met zorgverleners, mantelzorgers, vrijwilligers en hulpbehoevenden.

Moderne naastenliefde, het Oranje Fonds

Naastenliefde in de moderne variant is waar het bij het Oranje Fonds om gaat. Het Fonds ondersteunt jaarlijks honderden initiatieven waarbij vrijwilligers zich inzetten voor kwetsbare mensen. Zo vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij en ontstaan er waardevolle verbanden. Samen slaan we de handen ineen om juist deze mensen een gezicht te geven. Het Oranje Fonds is hoofdpartner van de tentoonstelling.

Hoofdpartner

Partner educatie