header_hoog_GMVN.jpg

Tentoonstelling

Het Grootste Museum van Nederland

Doorlopend

Het Grootste Museum van Nederland

In het buitenland vindt iedereen het heel normaal, het bezoeken van die indrukwekkende kathedraal. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen deze kerken het grootste museum van Nederland.

Nu nog groter

Op 7 juli 2017 opende dit Grootste Museum van Nederland zijn eerste dertien deuren. En deze zomer zullen ook Haarlem, Roermond en Zutphen zich bij het project aansluiten. Museum Catharijneconvent, 14 kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland is zo toegankelijk gemaakt voor iedereen, juist ook voor degenen die gewoonlijk niet in een kerk komen.

Een ‘Michelinster’ voor kerken

In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Dertien prachtige monumenten van verschillende gezindten staan aan de basis van dit nieuwe Grootste Museum van Nederland. De kerken zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken die een ‘Michelinster’ verdienen.

Verrassende inzichten en (on)bewuste vragen

Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is afgebeeld en waar herken ik die aan? Wie lieten zich begraven in de kerk? Hoe zat het ook alweer met de Beeldenstorm? Bij veel mensen ontbreekt de kennis om te begrijpen wat er te zien is. Het Grootste Museum van Nederland vertelt de verhalen over de kerk en de kunstwerken zonder de beleving van de indrukwekkende gebouwen te verstoren.  U met een audiotour dwalend door de kerk op verschillende plekken een ander verhaal horen of u laten meevoeren met een toer die alle highlights aan het licht brengt.

De locaties

Amsterdam  Amsterdam  Breda  Enschede Gouda 
 Basiliek van de Heilige Nicolaas  Portugese Synagoge  Grote Kerk  Synagoge

 Sint-Jan

Heilig Landstichting Krewerd Maastricht Midwolde Middelstum
Cenakelkerk Mariakerk Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee Adelskerk Sint-Hippolytuskerk
Oudenbosch  Pieterburen  Utrecht 
Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara Petruskerk Domkerk 
Munsterkerk Walburgiskerk Kathedraal
Roermond Zutphen Haarlem