header-hoog-MS4_4081.jpg

Tentoonstelling

Heilig Schrift

7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017

Tanach - Bijbel - Koran

Van 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 werden de Tanach, Bijbel en Koran samen gepresenteerd in de tentoonstelling Heilig Schrift. Een indrukwekkende expositie met eeuwenoude handschriften, prachtige boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie boeken van het jodendom, het christendom en de islam. Ontdek aan de hand van absolute topstukken hoe de drie heilige geschriften verschillen, maar juist ook opvallend vaak overeenkomen in schoonheid, gebruik en verering. 

Laat u verrassen door de overeenkomsten, verschillen en de gemeenschappelijke wortels.

Fascinerend samenspel

Het jodendom, het christendom en de islam hebben elkaar door de eeuwen heen continu beïnvloed. De heilige boeken van de drie monotheïstische wereldreligies zijn aan elkaar verwant en hebben gemeenschappelijke wortels. Ze zijn gemaakt op het snijvlak van verschillende culturen en religies en leveren een fascinerend samenspel op met prachtige kunstwerken als resultaat. Middeleeuwse handschriften en vroeg gedrukte boeken uit binnen- en buitenland zijn voor de tentoonstelling bijeengebracht om deze schoonheid in beeld te brengen.

 

Schitterend in gebruik

Nog altijd inspireren en fascineren de heilige boeken velen. Op de tentoonstelling vindt u daarom ook kunstwerken die nauw verbonden zijn met de omgang en verering van de Tanach, Bijbel en Koran. U krijgt voorwerpen te zien die een rol spelen bij het lezen en vereren van de heilige geschriften in de synagoge, kerk en moskee, maar maakt ook kennis met objecten die typisch zijn voor het gebruik thuis en onderweg. In openhartige interviews vertellen Nederlanders over hun relatie met de heilige boeken.

Het Utrechts Psalter

De tentoonstelling Heilig Schrift kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Universiteit Utrecht. Een groot aantal belangrijke kunstschatten van de universiteitsbibliotheek was op de tentoonstelling te zien, waaronder het wereldberoemde negende-eeuwse Utrechts Psalter, dat in 2015 aan de UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed is toegevoegd. 

Topstukken uit heel Europa

Ook andere zeer kostbare handschriften uit heel Europa zijn in bruikleen gegeven, waaronder het met goud gedecoreerde Evangelie van Eller uit The British Library in Londen, de kleurrijk geïllustreerde verhalen over de profeten uit de Staatsbibliothek te Berlijn en de veertiende-eeuwse Tanach met opvallende abstracte patronen uit de Kongelige Bibliothek in Kopenhagen.

Detail met Hiëronymus in de Zwolse Bijbel uit ca. 1462-1476, handschrift op perkament, Universiteitsbibliotheek Utrecht
 

Neem een kijkje

Ontdek de fraai gekalligrafeerde teksten, uitbundige decoraties en prachtige miniaturen

Publicatie

Bij de tentoonstelling Heilig Schrift is een prachtige publicatie verschenen. De publicatie gaat in op de wijze waarop men de heilige boeken vormgeeft, gebruikt, vereert en respecteert. Welke teksten worden tot de heilige geschriften gerekend en welke waarde wordt er aan de teksten toegekend? Hoe komt de eerbied voor heilige geschriften tot uiting? Hoe gaat men met die boeken om?

 

Drie religies

De heilige geschriften worden per religie in een essay toegelicht. Het catalogusdeel behandelt een groot aantal van de tentoongestelde objecten, waarbij de joodse, christelijke en islamitische manuscripten, gedrukte boeken en andere, aan het heilige woord gerelateerde voorwerpen, een relatie met elkaar aangaan.

De publicatie is nu verkrijgbaar in de museumwinkel en kost € 22,50

Ook is het mogelijk dit prachtige boek te bestellen via: info@catharijneconvent.nl 
Voor het bezorgen van de publicatie worden verzendkosten gerekend.