header-affichebeeld.jpg

Tentoonstelling

Franciscus

5 maart t/m 5 juni 2016

Met het verhaal van Henk van Os

Ontmoet één van de beroemdste heiligen ter wereld: Franciscus van Assisi! Aan de hand van prachtige kunst komt u te weten wie Franciscus was, wat zijn idealen waren en hoe kunstenaars met zijn gedachtegoed zijn omgegaan. Henk van Os is gastconservator van de tentoonstelling.

 

De verbeelding van Franciscus

Maak kennis met de veelzijdigheid van Franciscus! Als natuurliefhebber, wonderdoener en als gevierd prediker voor wie zelfs de vogels uit de bomen kwamen. De vele gestalten van Franciscus spreken tot de verbeelding van grote kunstenaars. Kunstwerken van o.a. Taddeo di Bartolo, Fra Angelico, Ludovico Carracci, Rembrandt en Escher geven een indrukwekkend overzicht door de eeuwen heen.

Gastconservator Henk van Os

Al meer dan een halve eeuw houdt de heilige Franciscus Henk van Os bezig. De oud-directeur van het Rijksmuseum is met recht een expert te noemen als het gaat om de uitbeelding van Franciscus. Met deze tentoonstelling gaat een grote wens van hem in vervulling. Dit jaar neemt Henk van Os afscheid als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Franciscus. Met het verhaal van Henk van Os vormt het sluitstuk van zijn hoogleraarschap. Als gastconservator neemt Henk van Os u in een persoonlijke multimediatour mee langs zijn favoriete kunstwerken en vertelt hierbij prachtige verhalen.

Geen heilige heeft ooit zo'n rage in de beeldende kunst doen ontstaan

Activiteiten en lezingen

Bij de tentoonstelling is een activiteitenprogramma samengesteld boordevol met lezingen, colleges en bijzondere rondleidingen. Neem gauw een kijkje tussen het aanbod en reserveer alvast uw kaartjes. 

Wist u dat u de tentoonstelling ook in de avond kunt bekijken? Dit kan op vrijdag 25 maart, 22 april en 20 mei van 17.00-21.00 uur.

Het gaat om kunstwerken die je nooit meer kunt vergeten

Museumreis naar Assisi

Treed in de voetsporen van Franciscus! Samen met Labrys Reizen organiseren we twee inspirerende reizen naar Umbrië. Standplaats van beide reizen is Assisi, de geboorteplaats van Franciscus. U heeft de keuze uit twee verschillende reizen: een cultuurreis met aandacht voor de kerken, abdijen en stadjes in Umbrië. Of kies voor de belevingsreis, waarbij ook enkele wandelingen worden gemaakt door het prachtige landschap rond Assisi. Kijk hier voor meer informatie. Vrienden krijgen € 50,- korting.

In de museumwinkel

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met o.a. het verhaal van Henk van Os. De lezer gaat in heb boek Franciscus van Assisi mee op een tijdreis door de kunstgeschiedenis: van de vroegste kunstwerken waarop Franciscus is afgebeeld tot aan zijn verbeelding in de moderne kunst, van Giotto tot Fra Angelico, van Carracci tot Rubens, Rembrandt en Escher. Het grote inleidende artikel geeft voor het eerst een overzicht van de kunsthistorische ontwikkeling van Franciscus van dertiende eeuw tot nu. Het boek is voor € 24,95 verkrijgbaar in de museumwinkel. Wilt u het boek online bestellen? klik dan hier.