Header-herman-pleij-2560-x-2140_2TrrQOC.jpg

Tentoonstelling

De zomer van Herman Pleij

8 juli t/m 4 september 2016

De zomer van Herman Pleij

In de zomer van 2016 kreeg professor dr. Herman Pleij de kans om, geheel naar eigen inzicht, een tentoonstelling te maken. Hij maakte hiervoor een keuze uit de collectie middeleeuwse topstukken.

Pleij daagt bezoekers uit om op een andere manier naar kunst te kijken

Bloody as hell

Met thema’s als 'naakte waarheid', 'bloody as hell' en 'mooie Maria’s' belooft De zomer van Herman Pleij een waar spektakel te worden. Door zijn persoonlijke verhalen en oog voor detail neemt hij bezoekers mee op een verrassende reis. U ontmoet de Mona Lisa van het Catharijneconvent, met haar ingetogen glimlach. ‘Lachen was verboden binnen de kerk. Lachen was gevaarlijk en gaf blijk van controleverlies. Maar de verstilde glimlach van de maagd Maria was wel toegestaan.’ Het Mariabeeld is een van de kunstwerken die Pleij selecteerde voor de tentoonstelling. Bekijk hieronder het introductiefilmpje van de tentoonstelling. 

De zomer van Herman Pleij

Rondleiding en activiteiten

Achter alle gekozen werken schuilt een verhaal dat Herman Pleij zelf heeft ingesproken, zodat de bezoeker door de meesterverteller zelf wordt rondgeleid. Rondom de tentoonstelling zijn er meerdere lezingen en activiteiten. Bekijk het programma hier. Wilt u in alle rust alvast een deel van de verhalen bekijken? Klik dan hier.

Artikel en interview

Voor het museummagazine de Catharijne schreef Herman Pleij diverse artikelen. Zo schreef hij een openingsartikel en werd hij geïnterviewd voor het blad. Zowel het openingsartikel als het interview kunt u hieronder downloaden. Bent u benieuwd naar de rest van het nummer? De Catharijne is voor €2,95 te koop in de museumwinkel. 

Zijn verhalen brengen de kunst tot leven

Carte blanche

Na het succes van de eerste editie van het De Wereld Draait Door PopUp-Museum, wordt de samenwerking met Herman Pleij nu voortgezet. Destijds richtte hij één van de zalen in voor Museum Catharijneconvent, nu krijgt hij carte blanche voor een complete tentoonstelling. 

Spannende en gevarieerde mix

Herman Pleij koos zijn favoriete middeleeuwse kunstwerken en presenteert ze vanuit zijn expertise als emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de literatuur van de middeleeuwen. Dit levert een spannende en gevarieerde mix op van o.a. beelden, boeken en schilderijen die hij vanuit een verrassend andere invalshoek belicht.

Catharijn Classique

In de sfeervolle kloostertuin van Museum Catharijneconvent vindt deze zomer de vijfde editie van Catharijn Classique plaats, met als thema jazz, klassieke en wereldse muziek. Van zondag 10 juli tot en met zondag 4 september kunt u genieten van verschillende professionele openluchtconcerten. Het programma van Catharijn Classique staat, net als de tentoonstelling ‘De zomer van Herman Pleij’, in het teken van verhalen. Zondag 10 juli is Herman Pleij er om de muziekserie feestelijk te openen. Zondag 4 september is Herman Pleij aanwezig om flitslezingen te geven en om de tentoonstelling af te sluiten. Dan staat ook de laatste concertreeks geprogrammeerd, die geheel in het teken staat van kinderen en het lievelingsgenre van Herman Pleij: jazzmuziek. De slotdag valt samen met het jaarlijkse Utrecht Uitfeest, een feestelijke dag vol gratis extra activiteiten. Voor het programma van Catharijn Classique kunt u hier klikken.