Gele-trui-op-tt-textiel.jpg

Tentoonstelling

De heilige trui

16 juni t/m 16 augustus 2015

Oog in oog met beroemde wielertruien

Museum Catharijneconvent toont deze zomer een van de meest bekende moderne relieken ter wereld! In het kader van de start van de Tour de France in Utrecht  krijgen van 16 juni t/m 28 juli de truien van grote wielerhelden, waaronder Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Lance Armstrong, Jan Janssen, Alberto Contador, Chris Froome, Greg Lemond en de legendarische Tom Simpson een prominente plaats.

Een eenvoudig stukje knalgeel textiel

Als sport religie is, dan is de Ronde van Frankrijk het Heilige der Heiligen. Het is het grootste sportevenement ter wereld, niet alleen in kijkcijfers, maar ook wat betreft geschiedenis en buitengewone prestaties. Ook is het de wedstrijd met het meest iconische en aanbeden sporttenue ooit: de gele trui. Voor sommigen lijkt het wellicht een eenvoudig stukje knalgeel textiel, maar voor velen is het het hoogst haalbare. Het is de kleur die de leider markeert en de kleur die bewonderend nagekeken wordt.

Gele truien worden gekoesterd, verzameld en met respect behandeld

Een modern reliek

Een gele trui is voor velen daadwerkelijk een belangrijk relikwie. Gele truien worden gekoesterd, verzameld en met respect behandeld, net zoals we dat doen met kunstvoorwerpen. Gele truien zijn altijd van een grote wielrenner geweest, want wie ooit de gele trui droeg zal niet snel vergeten worden.

Wie ooit de gele trui droeg zal niet snel vergeten worden

Grote namen

Wie een bezoek brengt aan de expositie komt oog in oog te staan met 25 heilige wielertruien. De oudste trui dateert uit 1936 en is van Marinus Valentijn. Een reliek is ook de trui van Tom Simpson. Hij stierf tijdens de Tour de France van 1967 tijdens de beklimming van de Mont Ventoux – één van de meeste bekende en heroïsche wielerbeklimmingen ter wereld. Deze trui is bijzonder zeldzaam, in particulier bezit en wordt vrijwel nooit uitgeleend.

Een eenmalige kans om oog in oog te staan met de trui van Tom Simpson

Onze helden

Een trui van Joop Zoetemelk mag uiteraard ook niet ontbreken. Zoetemelk was één van Nederlands beste renners ooit. Hij was winnaar van de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Spanje en wereldkampioen op de weg. En wat te denken van de gele trui van 2015? Wordt die trui net zo ‘heilig’?

In samenwerking met