header-1.jpg

Tentoonstelling

Atelier Stadelmaier

t/m 16 augustus 2015

Hemelse mode rond het altaar

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling Het geheim van de Middeleeuwen is ook een expositie gewijd aan het Nijmeegse atelier Stadelmaier, tussen 1930 en 2010 de grootste producent van liturgische kledingstukken ter wereld.

Met het zogenaamde 'Nijmeegse model' verovert Stadelmaier de wereld

Grootste producent

Tussen 1930 en 2010 produceert het Nijmeegse paramentenatelier Stadelmaier op grote schaal moderen, vernieuwende paramenten, die een werelwijde verspreiding kennen. Behalve in Nederland heeft het familiebedrijf succesvolle verstigingen in Duitsland, Engeland, Italie, Oostenrijk, Spanje, de Vereniginde Staten, Canada en Mexico. Op de expositie geven gewaden, ontwerptekeningen, cartons en proefborduursels een compleet beeld van de deze productie.

Een schenking als aanleiding

Ben Stadelmaier (1934) de 'modekoning van de geestelijkheid', schenkt Museum Catharijneconvent in 2012 een groot aantal paramenten. Deze bijzondere schenking vormt de aanleiding voor deze tentoonstelling.

Bekijk de stola van paus Johannes Paulus II

Een bijzonder relikwie

Op de tentoonstelling vindt u een bijzondere stola. Deze stola is door Paus Johannes Paulus II gedragen bij zijn bezoek aan de basiliek Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' in Maastricht op 14 mei 1985. Na de zaligverklaring van Z.H. de paus is het nu een relikwie. De stola toont een afbeelding van Servaas, de eerste bisschop van Maastricht en van Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee'. Er is maar een exemplaar gemaakt.