header_prent_bijbel.jpg
Zondag 22 oktober, 14.00 - 15.00 uur

De Lutherbijbel

Een van de meest intrigerende objecten in de tentoonstelling is de Lutherbijbel. Het gaat om Luthers exemplaar van het Nieuwe Testament, in een editie met commentaar van de geleerde humanist Desiderius Erasmus. 

Over de lezing

Deze lezing biedt via de Lutherbijbel een blik op de verhouding tussen Luther en Erasmus. Al vanaf de vroege Reformatie werd Erasmus vaak gezien als een inspirator voor Luther: 'Erasmus legde het ei’, zo was de uitdrukking, ‘Luther broedde het uit.' Maar in de marges van Luthers bijbel zien we een ander beeld. Hier noteerde een kritische Luther zijn bedenkingen tegen Erasmus, vooral over zijn omgang met de Bijbel, scepsis en humor. 

Over de spreker

Arnoud Visser is hoogleraar bij het departement Talen, Literatuur en Communicatie van de Universiteit Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de tekstuele cultuur in de Renaissance en heeft gepubliceerd over humanisme en Reformatie.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op zondag 22 oktober van 14.00 - 15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden via: info@catharijneconvent.nl of telefonisch: 030-231 38 35 (tijdens kantooruren van 9:00 -17:00 uur).