Een iconisch portret van Martin Luther. Lucas Cranach
Woensdag 17 januari, 14.00 - 15.00 uur

Adrianus, Erasmus, Luther, drie hervormers tegenover elkaar

Had Adrianus VI de Reformatie kunnen voorkomen als hij langer had geleefd? Het is onwaarschijnlijk. Dat toont Twan Geurts overtuigend aan in zijn recente biografie van de enige Nederlandse paus, Adrianus van Utrecht, 1459-1523

Over de lezing

Paus Adrianus' oprechte pogingen om het Vaticaan te hervormen weerhielden Maarten Luther er niet  van zich los te scheuren van de katholieke kerk. Adrianus vroeg zijn vriend Desiderius Erasmus om hem te helpen in de woordenstrijd met de reformatoren, maar de beroemde humanist stak zijn handen liever niet in dit wespennest.

Erasmus, Luther en Adrianus waren diepgelovige theologen uit het noorden, elk gevormd door het gedachtegoed van de Moderne Devotie. Alle drie wilden ze de kerk hervormen, maar ze kozen radicaal verschillende wegen.

De biografie van Twan Geurts vormde voor theater Aluin de inspiratie voor de voorstelling De Hervormers, die deel uitmaakt van de tentoonstelling Luther in museum Catharijneconvent.    

Over de spreker

Twan Geurts (1950) is theoloog en werkt als schrijver en journalist. Eerder publiceerde hij Engelen van deze tijd en Rolduc, dat werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2012. De biografie De Nederlandse paus. Adrianus van Utrecht, 1459-1523 werd op 15 januari 2017 gepresenteerd in het Utrechtse Paushuize en is inmiddels toe aan de derde druk.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op woensdag 17 januari, 14.00 - 15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Meer informatie en reserveren via:
info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35 (tijdens kantooruren van 09.00 tot 17.00 uur).