header_hoog_debat.jpg
Doe mee met de debatwedstrijd!

Sint-Maartendebat

Ook dit najaar organiseren we weer een debatwedstrijd voor de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs in het teken van Sint-Maarten. Bekijk hier de finale van vorig jaar!

Sint-Maartendebat aftermovie

Naastenliefde

Het feest van Sint-Maarten staat bekend als het feest waar kinderen langs de deuren gaan om al zingend snoep op te halen. Minder bekend is dat de figuur Sint-Maarten een ridder was die veel aan naastenliefde heeft gedaan. Dit is dan ook het centrale thema. Klassen van verschillende scholen gaan in debat over stellingen die te maken hebben met naastenliefde, pesten en discriminatie.

Voorrondes en finale

De debatwedstrijd start met voorrondes in september en oktober. Hieruit worden door een deskundige jury twee winnaars gekozen, die op vrijdag 9 november strijden om de eerste plaats tijdens de finale in het Stadskantoor van Utrecht.

Lesvoorbereiding

Om alvast ervaring op te doen voor het Sint-Maartendebat worden de leerlingen op school voorbereid door een museumdocent, dit duurt ongeveer twee uur. De museumdocent gaat in op hoe debatteren werkt en oefent met de leerlingen. Al doende leren ze spreken in het openbaar, hun mening verwoorden en keuzes onderbouwen met sterke argumenten. Ze oefenen vaardigheden als luisteren, creatief denken en formuleren. Soms moeten ze tijdens het debat een standpunt verdedigen dat niet overeenkomt met hun eigen mening. Zo leren ze zich inleven in een ander.

Praktische informatie en aanmelden

De voorrondes zijn in het Auditorium van Museum Catharijneconvent. De finale op vrijdag is in het Stadskantoor van Utrecht. Deelname aan de debatten, de voorbereidende les met museumdocent en het busvervoer voor de voorrondes en de finale zijn gratis. Willen jullie meedoen? Meld je dan aan bij Dieuwke Becker, coördinator groepsbezoek.