Maria Magdalena, Bueonavista header3

Audiofragmenten Maria Magdalena

Wilt u voordat u de tentoonstelling bezoekt meer te weten komen over Maria Magdalena? Of wilt u na het zien van de tentoonstelling nog meer ontdekken over deze mysterieuze vrouw? Luister hier naar audiofragmenten, waarin verschillende sprekers interessante onderwerpen bespreken met betrekking tot Maria Magdalena.

U vindt op deze pagina de fragmenten uit de audiotour die in het kader van de tentoonstelling Maria Magdalena zijn opgenomen. Elk audiofragment geeft een verdiepende blik op de persoon Maria Magdalena aan de hand van kunstwerken uit de tentoonstelling.

Lieke Wijnia heet u welkom

Door: conservator Lieke Wijnia

Waarom juist nú een tentoonstelling over Maria Magdalena? Lieke Wijnia legt uit waarom de tijd daar rijp voor is en vertelt graag wat u kunt verwachten van de verschillende audiofragmenten.

La Madeleine chez le Pharisien

Door: conservator Lieke Wijnia

Een bijzonder schilderij wordt hier besproken! We zien Jezus in een traditionele toga, omgeven door mannen in pakken en Maria Magdalena in een prachtige witte avondjurk! Wat wil Franse schilder Jean Béraud ons met dit werk vertellen?

The exorcism of Mary Magdalene

Door: conservator Lieke Wijnia

De uitdrijving van zeven demonen bij Maria Magdalena door Jezus: er zijn weinig kunstwerken rondom dit onderwerp vervaardigd. Helen Verhoeven wil de relatie tussen Maria Magdalena en Jezus in dit werk centraal zetten. In dit audiofragment legt Lieke Wijnia uit hoe de kunstenaar dit doet.

Eerbied voor Maria Magdalena

Door: mystica Mieke Vulink

Op dit werk is een heel bijzondere Maria Magdalena te zien! Hoe weet de schilder ondanks de eenvoud van dit schilderij tóch de goddelijkheid van Maria Magdalena te benadrukken? Onder meer de prachtige gouden achtergrond en de in rood geklede Maria Magdalena wijzen erop dat schilder Niccolò di Segna meer lijkt te weten dan zijn collegaschilders uit zijn tijd…

Portret van een vrouw als Maria Magdalena

Door: theoloog Marian Geurtsen

Een onbekende Italiaanse vrouw heeft zich laten vastleggen als Maria Magdalena, de vrouw die Jezus zalfde. Het ritueel van de zalving, een belangrijk en intiem moment, is echter zowel in de Kerk van het oosterse als de westerse christendom voorbehouden aan mannen. Luister naar wat Marian Geurtsen hierover te vertellen heeft

Shrine for Magdalen Laundry Girls

Door: theoloog Marian Geurtsen

In de kloosters van de Magdalenazusters werden meisjes en vrouwen ondergebracht die een zondig leven hadden geleid. Ze waren bijvoorbeeld geen maagd meer of raakten ongehuwd zwanger. De vrouwen werden geacht hun leven in berouw door te brengen en ze werden vaak het slachtoffer van psychische en lichamelijke mishandeling. Patricia Cronin dient met dit veelzeggende werk een aanklacht in tegen dit misbruik en hoe dit het leven van de vrouwen getekend heeft

Maria Magdalena met de zalfpot

Door: mystica Mieke Vulink

Wist u dat Maria Magdalena ook wel Miriam wordt genoemd? Luister dit interessante audiofragment om te ontdekken waar deze naam vandaan komt. De schilder van dit kunstwerk, Francesco Bianchi Buonavita, gebruikte een portret van Leonardo da Vinci ter inspiratie voor zijn Maria Magdalena

Maria Magdalena in Zuid-Frankrijk

Door: conservator Lieke Wijnia

De Legenda Aurea of de Gouden Legende is een middeleeuwse verzameling van heiligenlevens, waarin ook het leven van Maria Magdalena beschreven wordt. Wat heeft Maria Magdalena gedaan na de verrijzenis van Jezus? En welke rol speelde Maria Magdalena in het leven van de koning en koning van Marseille?

Jezus in het huis van Marta en Maria

Door: theoloog Marian Geurtsen

Jezus bezoekt Maria en Martha van Bethanië, maar we zien op dit schilderij van Pieter Aertsen nog iemand die volgens de Bijbel eigenlijk niet aanwezig was bij dit moment. Hoe zijn deze drie figuren met elkaar verbonden en waarom is Maria van Bethanië op een bepaald moment vereenzelvigd met Maria Magdalena?

Mirredragende vrouwen bij het lege graf (1)

Door: kunsthistoricus Désirée Krikhaar

Op dit ikoon zien we zes vrouwen bij het lege graf van Christus, terwijl de evangelisten in de Bijbel meestal spreken over maximaal vier vrouwen. Uiteraard is Maria Magdalena ook aanwezig. Désirée Krikhaar vertelt u graag meer over dit bijzondere zestiende-eeuwse Russische ikoon.

Mirredragende vrouwen bij het lege graf (2)

Door: kunsthistoricus Désirée Krikhaar

Op het vorige ikoon dat besproken werd, stonden zes vrouwen bij het lege graf van Christus. Op dit zeventiende-eeuws Russische ikoon zijn maar liefst dertien vrouwen te zien! Wie van hen is Maria Magdalena en waarom is zij de apostelen der apostelen geworden?

Jezus verschijnt na zijn opstanding aan Maria Magdalena

Door: conservator Lieke Wijnia

Op deze zestiende-eeuwse prent zien we het Noli me tangere moment. Maria Magdalena komt aan bij het lege graf van Jezus en denkt een tuinman te zien. Na het uitspreken van haar naam weet Maria Magdalena dat het om Jezus gaat. Dat Jezus als tuinman wordt afgebeeld, heeft een symbolische betekenis. Lieke legt u graag uit wat dit betekent.

Het tranendal van Maria Magdalena

Door: conservator Lieke Wijnia

Een schilderij vol realistische details en prachtige stofuitdrukking. Hier zien we een verzameling van gebeurtenissen die tijdens de lijdensweg van Jezus plaatsvond. Maria Magdalena komt maar liefst twee keer voor in deze bijzondere compositie.

Drieluik met Maria Magdalena

Door: kunsthistoricus Désirée Krikhaar

Over een unieke voorstelling op een drieluik uit Kreta: Maria Magdalena van top tot teen gehuld in haren afgebeeld als woestijnheilige. Waarom is Maria Magdalena op deze manier geschilderd en waar komt deze beeldvorming vandaan

Calendarium Romanum

Door: theoloog Marian Geurtsen

Het is een paus die in de zesde eeuw Maria Magdalena liet samensmelten met twee andere bijbelse vrouwen: een anonieme zondares en Maria van Bethanië. En het is ook een paus die dit in 1969 weer rechtzette. Marian Geurtsen legt uit hoe het precies zit en of Maria Magdalena nu ook een officiële feestdag heeft gekregen.

Engelen spreken Maria Magdalena toe bij het geopende graf van Jezus

Door: conservator Lieke Wijnia

Hier is een dramatisch tafereel geschilderd bij het graf van Jezus: waar is hij gebleven? Sterk beïnvloed door de schilderstijl van Rembrandt, weet Gerrit de Wet omstreeks 1660 dit moment perfect weer te geven.

Maria antwoordde

Door: beeldhouwer Anjet van Linge

'Wat voor jullie verborgen is, zal ik jullie vertellen,' zei Maria Magdalena tegen Petrus. Wie is Maria Magdalena voor Anjet van Linge? Anjet weet op een prachtige persoonlijke wijze haar kijk op deze mysterieuze vrouw met ons te delen.

Miskend

Door: kunstenaar Egbert Modderman

Egbert Modderman was verontwaardigd toen hij erachter kwam dat Maria Magdalena in de Bijbel helemaal niet als boetvaardige zondares wordt beschreven. Hij ziet dit als karaktermoord. Om dat recht te zetten, schilderde hij zelf een portret van Maria Magdalena. Welke keuzes heeft Modderman gemaakt en waarom?

Ten dans

Door: kunstenaar Chantal Beukers

Chantal Beukers tekent Jezus, voor haar JC (Jezus Christus) als knappe hipster. Zijn vriendin Maria Magdalena verbeeldt zij als streetdancer. Ten dans is een eigentijdse tegenhanger van het traditionele Noli me tangere ofwel ‘raak me niet aan’. Voelt dit als een afwijzing voor Maria Magdalena? Hoe gaat zij hier mee om? Chantal Beukers deelt haar bijzondere kijk op dit verhaal..

Adam en Eva in het paradijs

Door: theoloog Marian Geurtsen

Wat is de link tussen Eva en Maria Magdalena? Theoloog Marian Geurtsen licht het antwoord toe aan de hand van dit schilderij en legt uit hoe de vroege Kerk vrouwen verbond met de zonde van seksualiteit.

Maria Magdalena met een rood ei

Door: kunsthistoricus Désirée Krikhaar

Maria Magdalena houdt op dit felgekleurde Russische ikoon uit 2020 een wel heel bijzonder attribuut vast: een rood ei. Kunsthistoricus Désirée Krikhaar weet waarom zij met een rood ei wordt afgebeeld en vertelt over een eeuwenoude legende uit het oosterse christendom.

Magdalene

Door: theoloog Marian Geurtsen

Wie is Maria Magdalena historisch geweest? Zij heeft in de traditie allerlei lagen gekregen: de zondares, de prostituee, vaak met seksualiteit geassocieerd. Deze indrukwekkende foto van Matthew Stone toont wie? Maria Magdalena door alle lagen heen geworden is. Zijgeeft ons volgens Marian Geurtsen ook een belangrijke boodschap: seksualiteit mag er zijn.

Maria Magdalena wast de voeten van Jezus

Door: theoloog Marian Geurtsen

Op de voorgrond van dit schilderij zalft Maria Magdalena de voeten van Jezus. Op de achtergrond zien we Lazarus, de broer van Maria en Marta van Bethanië, omhoog komen uit zijn graf. Marian Geurtsen vertelt u meer over dit gedetailleerde schilderij