Zijdewond

Online lezing: Wonderlijke wonden

Deze lezing wordt op 17 januari van 14.00 tot 15.00 uur live aangeboden via Zoom.

Aanmelden kan tot en met 15 januari.

In de lezing ‘Wonderlijke wonden’ vertelt Wendelien van Welie over de toenemende fixatie in de middeleeuwen op wonden en bloed.

Wanneer
Zondag 17 januari om 14.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw tickets

Fascinatie voor bloed

Ga er maar aanstaan, als middeleeuws kunstenaar. Hoe breng je het wonder van de transsubstantiatie in beeld: het moment waarop brood en wijn en lichaam en bloed van Christus worden. Dat de kunstenaars daar wel raad mee wisten, en alles uit de kast trokken om dit te visualiseren, is het onderwerp van deze lezing.

Steeds meer komt de nadruk te liggen op de wonden en het bloed van Christus, en dat vertaalt zich in afbeeldingen die de moderne toeschouwer soms de wenkbrauwen doet optrekken. Druiventrossen die aan de wonden van Christus hangen, de zijdewond in de vorm van een vagina, een getijdenboek met honderden bloeddruppels op de pagina's, Christus uitgeperst in een wijnpers: opmerkelijke afbeeldingen die een boodschap aan de beschouwer willen overbrengen. Maar dan moet de toeschouwer de 'taal' van deze afbeeldingen wel kennen!

Over de spreker

Dr. Wendelien van Welie is werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in vroeg middeleeuwse kunst en werkt op dit moment aan een onderzoeksproject over het lichaam in de middeleeuwen. Ze is gastconservator van de tentoonstelling Body Language.


Over de lezingenreeks van Wendelien van Welie

In deze intrigerende lezingenreeks neemt gastconservator Wendelien van Welie drie lichaamsdelen onder de loep. Op 2 oktober is de lezing ‘Heilig haar’ waarin de transformatie van harig en vies naar heilig onder de loep wordt genomen. Op 22 oktober luistert u naar ‘Borst is best’ waarin de meest opmerkelijke laatmiddeleeuwse afbeeldingen van Maria’s borst in context worden geplaatst. Op 17 januari hoort u in de lezing ‘Wonderlijke wonden’ over de toenemende fixatie in de middeleeuwen op wonden en bloed. De lezingen zijn apart te reserveren.

Wendelien van Welie over de wond van Christus en de melk van Maria

Reserveren in coronatijd

  • Deze lezing wordt gegeven op zondag 17 januari van 14.00 tot 14.00 uur via Zoom.
  • U kunt zich aanmelden via info@catharijneconvent.nl. Graag onder vermelding van uw naam en de titel van de lezing.
  • Uiterlijk twee dagen van tevoren ontvangt u een zoom-link en een password voor de lezing.