Zijdewond

Wonderlijke wonden

In de lezing ‘Wonderlijke wonden’ vertelt Wendelien van Welie over de toenemende fixatie in de middeleeuwen op wonden en bloed.

Wanneer
Zondag 17 januari 2021
Waar
Auditorium
Reserveer uw tickets

Fascinatie voor bloed

Ga er maar aanstaan, als middeleeuws kunstenaar. Hoe breng je het wonder van de transsubstantiatie in beeld: het moment waarop brood en wijn en lichaam en bloed van Christus worden. Dat de kunstenaars daar wel raad mee wisten, en alles uit de kast trokken om dit te visualiseren, is het onderwerp van deze lezing. Steeds meer komt de nadruk te liggen op de wonden en het bloed van Christus, en dat vertaalt zich in afbeeldingen die de moderne toeschouwer soms de wenkbrauwen doet optrekken. Druiventrossen die aan de wonden van Christus hangen, de zijdewond in de vorm van een vagina, een getijdenboek met honderden bloeddruppels op de pagina's, Christus uitgeperst in een wijnpers: opmerkelijke afbeeldingen die een boodschap aan de beschouwer willen overbrengen. Maar dan moet de toeschouwer de 'taal' van deze afbeeldingen wel kennen!

Over de spreker

Dr. Wendelien van Welie is werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in vroeg middeleeuwse kunst en werkt op dit moment aan een onderzoeksproject over het lichaam in de middeleeuwen. Ze is gastconservator van de tentoonstelling Body Language.

Over de lezingenreeks van Wendelien van Welie

In deze intrigerende lezingenreeks neemt gastconservator Wendelien van Welie drie lichaamsdelen onder de loep. Op 2 oktober is de lezing ‘Heilig haar’ waarin de transformatie van harig en vies naar heilig onder de loep wordt genomen. Op 22 oktober luistert u naar ‘Borst is best’ waarin de meest opmerkelijke laatmiddeleeuwse afbeeldingen van Maria’s borst in context worden geplaatst. Op 17 januari hoort u in de lezing ‘Wonderlijke wonden’ over de toenemende fixatie in de middeleeuwen op wonden en bloed. De lezingen zijn apart te reserveren.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via onze website.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.