Mirakel van Amsterdam.jpg

Wonderlijke verschijningen in de huidige tijd

Binnen de katholieke kerk horen verschijningen en wonderen er min of meer bij. Ze worden veelal gewikt en gewogen en al dan niet voor ‘authentiek’ of bovennatuurlijk verklaard.

Sinds de Tweede Wereldoorlog en met name sinds de vernieuwingen binnen de kerk vanaf de jaren zestig is het aantal verschijningen, boodschappen en samenhangende miraculeuze verschijnselen explosief gestegen, terwijl er nog nooit zo weinig zijn erkend. Hoe komt dat?

Wanneer
Dinsdag 14 maart, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Plan uw bezoek

Over de lezing

In deze lezing toont Peter Jan Margry aan dat de recente hausse aan verschijningen samenhangt met de kerkelijke vernieuwingen, de ontkerkelijking en het 'zondige gedrag' van de moderne mens. De verschijningen zijn gericht zijn op het zich verzetten tegen deze vernieuwingen.

Het zijn autonome zieners die de boodschappen doorgeven en zodoende een eigen versie van geloofsopenbaring naar buiten brengen. Dit blijkt veel mensen aan te spreken. Parallel aan de formele kerk ontwikkelde zich bijvoorbeeld een internationaal netwerk van devoties die grote aantallen devotees weten te mobiliseren Gewapend met een fototoestel maken zij op hun beurt mirakelfoto’s en slaan daarmee aan het interpeteren.

Over de spreker

Peter Jan Margry werkt als senior onderzoeker religieuze cultuur aan het Meertens instituut en is hoogleraar Europese Etnologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op dinsdag 24 maart van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (op werkdagen van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35