Forum Romanum

Wonderen in de oude wereld

De oude mediterrane wereld kent vele wonderverhalen. Ze appelleerden aan het gevoel van verwondering over iets dat rationeel niet te begrijpen is. Laat u in deze lezing meeslepen door de verscheidenheid aan wonderen in de oudheid.

.

Wanneer
Donderdag 7 mei, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Lees meer

Over de lezing

Jezus is de bekendste wonderdoener, maar hij was niet de enige. We komen ze op vele plaatsen tegen, ook in Judea en Galilea. Twee van hen kennen we bij naam: Honi en Hanina.

De evangelisten hadden wonderen nodig om Jezus als de Zoon van God te kunnen neerzetten. Ze gingen niet in op de aard ervan en ze zochten geen verklaring voor wat er gebeurde. Hun beschrijvingen zijn een verheerlijking van Jezus, die tot zoiets in staat was. Ze pasten bij de charismatische prediker die tot heel veel in staat werd geacht.

Onder de Grieken en Romeinen waren er eveneens wonderdoeners, mensen zowel als goden. Zelfs een Romeinse keizer, Vespasianus (68-79) is met wonderen in verband gebracht.

Fik Meijer is emeritus hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie
De lezing vindt plaats op donderdag 7 mei van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (op werkdagen van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.