Godhelm

Wonderen en het brein

NU ALS PODCAST TE BELUISTEREN | Bestaan wonderen? Misschien heeft u wel eens een wonderlijke gebeurtenis meegemaakt die u onmogelijk kon verklaren.

Hoe kijken de psychologie en de neurowetenschap aan tegen dit soort ervaringen? En is het überhaupt mogelijk om wetenschappelijk onderzoek te doen naar ‘wonderen’, die zich bijna per definitie aan de natuurwetten onttrekken?

Wanneer
Beluister deze lezing online!
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Plan uw bezoek

Over de lezing

In deze lezing vertelt neurowetenschapper Michiel van Elk hoe de wetenschap kan helpen om wonderervaringen te begrijpen. Onderzoek naar de effectiviteit van gebedsgenezing en parapsychologie laat bijvoorbeeld zien dat er objectief gezien weinig reden is om aan te nemen dat wonderen bestaan: de meeste bevindingen kunnen worden verklaard door het placebo-effect.

Dit effect wordt goed geïllustreerd door het onderzoek met de 'Godhelm', ook onderdeel van de tentoonstelling Allemaal Wonderen. In dit onderzoek kregen deelnemers een 'Godhelm' op hun hoofd terwijl ze waren geblinddoekt en luisterden naar witte ruis via een koptelefoon. Onder deze omstandigheden rapporteerden zij allerlei wonderlijke ervaringen: ontmoetingen met spirituele entiteiten, buitenlichamelijke ervaringen en visioenen. Vanuit de psychologie zijn dit soort ervaringen goed te verklaren. Nieuwsgierig geworden? Meld u dan gauw aan voor deze lezing.

Michiel van Elk werkt aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de psychologie en neurowetenschap van religieuze en spirituele ervaringen.