Wijze en dwaze maagden

Wijze en dwaze maagden

In de christelijke cultuurgeschiedenis vormden Bijbelse vrouwen een bron van inspiratie. Behalve Maria Magdalena waren ook andere dames populair, zoals de wijze en dwaze maagden uit het Nieuwe Testament.

Deze lezing belicht de beeldcultuur van de parabel vanuit het moralistisch denken over goed en kwaad en hoe met name (religieuze) vrouwen in de cultuurhistorische context van toen idealiter dienden te leven. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal vertelt cultuurhistorica Evelyne Verheggen hier meer over.

Wanneer
Vrijdag 8 oktober 2021 om 13.45 en om 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

Wijze en dwaze maagden

Inspiratie voor deugdzaam en zondig leven vanaf de middeleeuwen
Vanaf de middeleeuwen werd deze parabel een populair thema in de religieuze kunst en cultuur. De verbeelding diende vrouwen te inspireren tot het leiden van een deugdzaam, kuis leven van vooral bidden, (hand)werken en het verrichten van werken van barmhartigheid. In de middeleeuwse verbeelding lag daarbij vooral de nadruk op de deugdzame, nederige kant van de wijze vrouwen. Vanaf de renaissance, als het humanisme zijn intrede doet, gaan kunstenaars het thema ook aangrijpen om juist de zondige vrouwen erotiserend en naakt af te beelden. Deze verlichte visualisering wordt min of meer teruggedraaid na de reformatie: zowel in de voorstellingen bestemd voor katholieken als die voor protestanten.

Over de spreker
Evelyne Verheggen is erfgoeddeskundige en cultuurhistorica voor religieus erfgoed. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en promoveerde in 2006 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op het proefschrift Beelden voor passie en hartstocht. Bid- en devotieprenten in de Noordelijke Nederlanden, 17de en 18de eeuw. Zij is verbonden aan het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit van Antwerpen.

Reserveren in coronatijd

  • Voor het bijwonen van een lezing heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs op deze website.
  • Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.