Dieren in de middeleeuwen

De verlichte middeleeuwen (VOL)

Wie de Middeleeuwen beter bestudeert ziet een hele rijke kennissamenleving. Vanaf de vroegste Middeleeuwen werden in kloosters en aan hoven boeken geproduceerd, teksten gelezen en geleerde discussies georganiseerd. Vanaf het eind van de 11e eeuw ontstaan in middeleeuws Europa de eerste universiteiten, met een curriculum dat nog steeds doorklinkt in de moderne universiteiten van vandaag. In deze lezing neemt Mariken Teeuwen u mee naar de verlichte Middeleeuwen.

Wanneer
Donderdag 28 maart om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Wetenschap en onderwijs in middeleeuws Europa

De Middeleeuwen staan bekend als een duistere tijd: een tijd van oorlog, ziekte, bijgeloof en onwetendheid. Voor wetenschap zouden we moeten beginnen in de 16e en 17e eeuw, bij de Wetenschappelijke Revolutie. Maar wie de Middeleeuwen beter bestudeert ziet een hele rijke kennissamenleving. Vanaf de vroegste Middeleeuwen werden in kloosters en aan hoven boeken geproduceerd, teksten gelezen en geleerde discussies georganiseerd. In kloosters werden kinderen opgeleid in Latijn, liturgie, lezen, schrijven, rekenen en redeneren. Vanaf het eind van de 11e, begin van de 12e eeuw ontstaan in middeleeuws Europa de eerste universiteiten, met een curriculum dat nog steeds doorklinkt in de moderne universiteiten van vandaag. In deze lezing zal Mariken Teeuwen u meenemen naar de verlichte Middeleeuwen.

Mariken Teeuwen is onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Cultuur en bijzonder hoogleraar “Schriftcultuur van de Middeleeuwen” bij het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Haar expertise is het middeleeuwse boek en intellectuele cultuur.

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.