Dieren op middeleeuwse voorwerpen

Middeleeuwers over dieren

Clara Strijbosch, docent aan de Universiteit van Utrecht, vertelt u meer over de betekenis van dieren en fantastische wezens die veelal op middeleeuwse voorwerpen te vinden zijn. Hoe kwamen ze aan informatie over dieren die ze niet kenden uit hun dagelijkse omgeving?

Een veelbesproken probleem in middeleeuwse geschriften over dieren en monsters was de plaats in de schepping van wezens tussen mens en dier. Zo braken theologen zich het hoofd of een wezen met een mensenhoofd en hondenlijf in geval van een ontmoeting bijvoorbeeld eerst zou moeten worden gedoopt. Maar hoe moest bepaald worden of een wezen met menselijke en dierlijke trekken een mens was of een dier - en of hij gevaarlijk was? De lezing ‘Wat doen we met de chimaera?’ gaat over middeleeuwse ideeën over alledaagse, exotische en fantastische dieren.

Wanneer
Dinsdag 16 april, 14.00-15.00 uur

Over de spreker

Clara Strijbosch studeerde piano aan het Utrechts conservatorium en Middelnederlandse literatuur aan de Universiteit Utrecht. In 1995 promoveerde zij bij W.P. Gerritsen op een proefschrift over De Reis van Sint Brandaan, dat in 2000 in Dublin verscheen als The Seafaring Saint. Sindsdien werkte zij als literair recensent, docent Nederlands aan anderstaligen en als wetenschapper; zij publiceert artikelen en boeken over middeleeuwse liederen, reisverhalen en ontmoetingen met vreemdelingen.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op dinsdag 16 april van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.