Voor de website

Wandkleed Draden van ons slavernijverleden

Werk vanaf 3 juli in Museum Catharijneconvent mee aan het wandkleed Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden, editie Utrecht. Meewerken kan op woensdagen en zaterdagen tijdens de openingstijden van het museum. De vrijwilligers worden begeleid door een handwerk expert.

De gebruikte technieken zijn: tuften, punchen, borduren en quilten. Al het materiaal is aanwezig. Handwerk ervaring is handig maar geen vereiste.

Het wandkleed is ontworpen door Munir de Vries en verbeeldt op artistieke wijze de Utrechtse provinciale geschiedenis van het slavernijverleden. Lokaal historisch onderzoek levert hiervoor de bouwstenen.

Wanneer
3 juli t/m 22 sept op woensdagen en zaterdagen
Waar
Museum Catharijneconvent
Aanmelden

Over Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden

In de provincie Utrecht heeft illustrator Munir de Vries de opdracht gekregen het ontwerp voor het wandkleed te maken. De Vries is in 2015 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afdeling Illustratie. De wandkleden worden door minimaal 400 inwoners van de betreffende provincie vervaardigd onder begeleiding van de kunstenaar en professionals op het gebied van textiele technieken. Het project Draden van het Nederlandse Slavernijverleden brengt op deze wijze mensen samen en stimuleert het bewustzijn van de geschiedenis van de eigen leefomgeving.

Het maakproces zelf is minstens zo belangrijk als het artistieke eindresultaat van in totaal twaalf monumentale wandkleden. Het samen vervaardigen van een historisch geladen werk dat vervolgens aan de buitenwereld wordt gepresenteerd, levert immers reflectie, dialoog en bewustwording op.

Landelijk project

Draden van ons Nederlandse slavernijverleden is een initiatief van Ricardo Burgzorg, directeur van Stichting Villa Maecenatis. Dit landelijke project bouwt voort op de succesvolle eerste editie van Stichting Groninger Kerken in 2022, waarvoor Burgzorg het concept leverde. Vanuit de eerste editie is een blauwdruk ontstaan die in elke provincie zal worden toegepast. Voor het eerst zullen instellingen in elf provincies samenwerken aan één project om een gezamenlijk doel te bereiken: het vervaardigen van in totaal twaalf monumentale wandkleden die uiteindelijk samen in een tentoonstelling worden gepresenteerd. Het project loopt van 2024 tot en met 2026. Elk jaar zal een aantal provincies hun wandkleed op verschillende locaties laten zien.

De projectpartners in 2024 zijn:

Bibliotheek Lek en IJssel (IJsselstein + Vianen), Centraal Museum, Comité 30 juni – 1 juli Utrecht, Kasteel Amerongen, Landhuis Oud Amelisweerd, Landschap Erfgoed Utrecht, Museum Catharijneconvent, Museum Huis Doorn, Museum IJsselstein, Slot Zuylen, Special Arts, Stedelijk Museum Vianen, Het Utrechts Archief.

We zijn begonnen! Help je mee?

Praktische informatie

  • Meewerken aan het wandkleed kan tijdens de openingstijden van het museum op woensdagen en zaterdagen van 3 juli t/m 22 september.
  • U kunt als vrijwilliger een hele dag werken, of kiezen voor een ochtend- of middagdeel.
  • Meld u aan via de button rechtsboven. Let op: het aantal plekken is beperkt.