Jezus en Maria

Vrome vrouwen en het lichaam

Ontmoet middeleeuwse vrouwen die u een andere kant van de middeleeuwen laten zien. Aan de hand van drie boeken, geschreven door vrouwen uit de Lage Landen en Engeland, laat postdoctoraal onderzoeker Godelinde Perk zien welke centrale rol het lichaam speelt in de teksten van deze vrouwen en hun kijk op spiritualiteit.

Wanneer
Dinsdag 12 januari om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

Levensbeschrijvingen van en door vrouwen

De drie boeken staan bekend als zusterboeken, een verzameling levensbeschrijvingen van en door vrouwelijke kloosterlingen of lekenzusters, en geven een inkijkje in hun levenswereld. Daarnaast verkent deze lezing de overeenkomsten tussen deze zusterboeken en de tentoonstelling Body Language. Zoals te zien is op de tentoonstelling was ook de devotie van deze zusters zeer lichamelijk. Het lichaam leerde hen om eigenzinnige gedachtes te ontwikkelen over zichzelf, gender, God en de relatie tussen zichzelf en de ander. Daarnaast konden ze door middel van deze lichamelijke devotie sommige ideeën achter de kunst betwisten.

Over de spreker

Godelinde Gertrude Perk is een postdoctorale onderzoeker bij de Universiteit van Oxford en Junior Research Fellow bij Somerville College. Haar project richt zich op de geheugenkunst en liturgie in de teksten van religieuze vrouwen uit de Lage Landen, de Duitssprekende gebieden en Groot Brittannië.

Reserveren in coronatijd

Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten. Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via onze website. U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.