Bloedboek, pagina met hart

Vroegchristelijke denkers over het lichaam

Het denken over het lichaam was in de middeleeuwen sterk beinvloed door de opvattingen van vroegchristelijke denkers. Aan de hand van de ideeën van de extreem invloedrijke Augustinus (354-430) vertelt Rens Tacoma, onderzoeker oude geschiedenis aan de Universiteit Leiden, hier meer over.

Wanneer
Dinsdag 20 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

Over de lezing

In zijn beroemde Belijdenissen biedt Augustinus een diepgravende autobiografische reflectie op zijn bekering. Zijn moeizame overgang naar het Christendom werd gekenmerkt door een grote worsteling die bepaald niet alleen intellectueel van aard was.

Opvallend genoeg betekende voor Augustinus een bekering ook dat hij zijn voorgenomen huwelijk moest afzeggen en tot het celibaat moest overgaan. Het vormde voor hem een obstakel dat hij maar nauwelijks wist te overwinnen. In deze lezing volgen we Augustinus’ lichamelijke worsteling aan de hand van zijn eigen werk, en buigen ons over de vraag waar diens focus op radicale ascese vandaan kwam. Welke opvattingen over het christendom, het huwelijk en ascese ontstonden er in de late oudheid? En hoe houdbaar waren die ideeën toen de kerkelijke gemeenschap groter werd?

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
  • Reserveren kan via de knopt bovenaan deze pagina. U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.