Leendert van der Valk

Gospel en Voodoo

In deze muzikale lezing werpt journalist Leendert van der Valk een kritische blik op de ontwikkeling van gospel, gekoppeld aan het slavernijverleden.

Wanneer
14 januari 2023 om 14:00
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Het ritme van de goden

Gospel is muziek voor de Heer, blues is muziek voor de duivel; zo wordt er in de conservatieve Deep South van de Verenigde Staten nog vaak gedacht over de twee nauw verwante muziekstromingen, ontdekte Leendert van der Valk op zijn reizen door Mississippi en Louisiana. Ook in sommige Nederlandse kerken wordt van de duivel gesproken wanneer bijvoorbeeld Surinaamse winti-spirits of West-Afrikaanse voodoo-goden voorbijkomen. En dat terwijl de spirituele muziekstijlen uit West-Afrika van grote invloed zijn geweest op de gospel zoals we die nu kennen.

Zo rechtlijnig als sommige predikers zijn, zo buigzaam is de muziek die toehoorders naar de kerk lokt. In zijn muzikale lezing werpt Leendert van der Valk een kritische blik op de ontwikkeling van gospel, gekoppeld aan het slavernijverleden.

Leendert van der Valk is freelance journalist voor onder andere NRC en De Groene Amsterdammer, gespecialiseerd in muziekgeschiedenis en slavernijverleden. Hij schreef o.a. de boeken Duivelsmuziek en Voudou waarvoor hij reisde naar de Mississippi Delta, New Orleans, Haïti, Suriname, Togo en Benin.

Praktische informatie

  • Tickets zijn binnenkort beschikbaar
  • Entree is gratis met geldig museum entreebewijs; reserveren is verplicht.