Johann Valentin Haidt, De Eerstelingen ca.1749, Unitätsarchiv van de Evangelische Brüder-Unität, Hernnhut

Verstrengeling tussen kerk en slavernij

In het Nederlandse koloniale rijk hadden predikanten volop tot slaafgemaakten in bezit. In Suriname was een derde van de gereformeerde predikanten plantagehouder. Ook kerken waren betrokken bij de koloniale slavernij, waarbij sommigen zelfs plantages oprichtten om meer geld voor de kas te genereren. Hoewel een aantal predikanten kritisch was op de situatie, bleken ze zelden in staat écht de banden te verbreken met het uitbuitende systeem waar ze zelf van profiteerden.

Onderzoeker Martijn Stoutjesdijk belicht in zijn lezing hoe kerken en predikanten waren verweven in het slavernijsysteem. Hoe kritisch waren predikanten op de koloniale slavernij? En in hoeverre slaagden zij erin om zich te distantiëren van het systeem waaraan ze zelf deelnamen?

Wanneer
Donderdag 5 september om 14.00
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Reserveer hier uw tickets

Over de spreker

Martijn Stoutjesdijk promoveerde in 2021 op zijn proefschrift "Not Like the Rest of the Slaves”? Slavery Parables in Early Rabbinic and Early Christian Literature. Sinds 2022 werkt hij als postdoc aan de Protestantse Theologische Universiteit, waar hij onderzoek doet naar de theologisch-exegetische tradities en narratieven die in het Nederlands koloniaal rijk werden gebruikt om slavernij te legitimeren of te bekritiseren. Martijn is wetenschappelijk adviseur van de tentoonstelling Christendom en slavernij.

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent.
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.