King of Kings -Mary Magdalin

Van prostitué tot apostel. Maria Magdalena op het witte doek

Het idee dat Maria Magdalena een prostitué zou zijn geweest, berust op een lange traditie. Tot op de dag van vandaag wordt ze daarom vaak voorgesteld als berouwvolle vrouw. Toch is haar beeldvorming voortdurend aan verandering onderhevig. In deze lezing ziet u aan de hand van een aantal filmfragmenten hoe de verbeelding van Maria Magdalena in de loop van ruim een eeuw aanzienlijk is veranderd.

Wanneer
Vrijdag 24 sept om 13.45 en om 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

Te beginnen met de beroemde Jezusfilm van Cecile B. DeMille, The King of Kings (1927), waarin het traditionele beeld van Maria Magdalena als prostitué wordt bevestigd. Vervolgens is er aandacht voor The Last Temptation of Christ (1988) waarin ook een nieuw beeld opduikt: de vrouw van Jezus. Dit is ook te zien in film The Da Vinci Code (2006), naar de gelijknamige bestseller van Dan Brown. De lezing eindigt met de recent verschenen film Mary Magdalene (2018). Daarin verschijnt Maria Magdalena als discipel van Jezus, met wie ze een bijzondere vertrouwensband heeft. Wat vertellen deze beelden ons over Maria Magdalena? En over onszelf?

Over de spreker
Caroline Vander Stichele is Hoogleraar Impact of the Bible in Western Culture aan de Tilburg School of Catholic Theology van Tilburg University. Haar onderzoek en publicaties situeren zich op het terrein van Bijbel en cultuur in de brede zin van het woord. Haar interesse gaat daarbij met name uit naar visuele artefacten in zowel kunst als populaire media en naar de rol die gender speelt in de vroeg-christelijke literatuur.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren