Amsterdam groeide van 27.000 inwoners in 1550 naar 230.000 in 1730 door massa-immigratie uit het zuiden. Deze immigranten namen hun talenten op het gebied van handel, nijverheid, kunsten en wetenschappen mee. Ze kregen volop kansen, maar hadden ook te maken met vooroordelen. Emeritus hoogleraar sociale geschiedenis Jan Lucassen vertelt u hier het fijne over.
- Wanneer
- Donderdag 22 juni om 14.00 uur
- Waar
- Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Ook Joost van den Vondel was de zoon van een Antwerpse vluchteling
Handel, industrie, kunst en wetenschap
De grootstte migratiegolf ontstond vanaf 1585 toen Antwerpen door de Spaanse troepen werd veroverd en protestanten en andere tegenstanders van Philips II wegtrokken, naar Middelburg, Leiden, Haarlem, maar vooral ook Amsterdam. Dat werd daarmee een eeuw lang het nieuwe centrum van West-Europa met wereldwijde vertakkingen.
Deze immigranten uit het zuiden waren meer dan welkom en namen niet alleen zoveel mogelijk hun bezittingen mee, maar vooral ook hun talenten – op het gebied van handel en nijverheid, kunsten en wetenschappen. Meer dan 500 Zuid-Nederlandse kooplieden vestigden zich in die jaren aan het IJ, waarbij ze sleutelrollen vervulden bij de oprichting van de VOC, de WIC, de Amsterdamse Wisselbank en de Beurs, maar ook bij het openleggen van nieuwe handelsroutes, van Portugal en zijn koloniën in het zuiden tot Rusland in het noorden. De meeste Zuid-Nederlanders kwamen echter terecht in de ambachten en de industrie, vooral de textielnijverheid. Ook het boekenvak groeide zo van 2 uitgeverijen in 1570 tot 34 ongeveer veertig jaar later. Tussen 1580 en 1595 vestigden zich meer dan 200 Zuid-Nederlandse kunstenaars in de Republiek. Denk verder aan Joost van den Vondel, zoon van een Antwerpse vluchteling en aan Franciscus van den Ende, de leermeester van Spinoza en veel professoren aan het Atheneum Illustre.
Kansen en vooroordelen
De integratie van al deze nieuwe mannen en vrouwen vond plaats op het werk en ’s zondags in de kerk. Door een open gilde politiek en redelijke godsdienstige tolerantie (die sommige Calvinistische scherpslijpers uit het zuiden overigens niet zo zinde) werden de immigranten volop kansen geboden, ook al hadden zij te maken met flinke vooroordelen tegen nieuwkomers en bleef de lokale bestuurlijke elite generaties lang voor hen gesloten.

Over de spreker
Jan Lucassen studeerde geschiedenis in Leiden, en Utrecht en startte in 1988 de onderzoeksafdeling van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Auteur van o.m. De Wereld aan het Werk van de prehistorie tot nu (2021) en, samen met Leo Lucassen, van Migratie als DNA van Amsterdam 1550-2021 (2021) en Vijf eeuwen migratie. Een verhaal van winnaars en verliezers (2018).
Praktische informatie
- De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent
- Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
- Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.
