Joachim Beuckelaer, Keukenscene

Tekenworkshop stillevens maken

Antwerpse kunstenaars leverden een grote bijdrage aan de bloeitijd van de Hollandse schilderkunst in de zeventiende eeuw. In deze workshop leer je om met een aantal kenmerken en technieken, die je in de werken van de Antwerpse Maniëristen tegenkomt, zelf aan de slag te gaan. Workshop door Jan Bustin

We beginnen steeds met een kort bezoek aan de tentoonstelling, waarbij we vooral kijken naar wat er in de betreffende workshop aan bod komt qua onderwerp, materiaal en techniek. Tijdens de workshop werk je met bruine inkt en rietpen op papier. Er wordt planmatig gewerkt zodat je stap voor stap verder komt.

Wanneer
Zondag 25 juni van 13.00 - 15.30 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Koop uw tickets

Prachtige stillevens

Bij de ‘Antwerpse Maniëristen’ kom je in schilderijen heel wat overdadige stillevens tegen. Vaak bedoeld om een Bijbelse voorstelling aan te kleden. Maar soms ook met allerlei spullen, bloemen en etenswaar in de hoofdrol. Om te begrijpen hoe je zo’n stilleven zelf kunt opbouwen gaan we in deze workshop aan de slag met basisvormen van zo'n stilleven als zoals bollen, cilinders, kegels, kubussen en piramides. Door de toevoeging van details kunnen de basisvormen worden veranderd in herkenbare voorwerpen in een stilleven.

Tip: bekijk ook de schilderworkshop zeventiende-eeuwse kragen maken op 8 juli

Over Jan Bustin

Jan Bustin studeerde monumentale vormgeving, tekenen, schilderen, grafiek en kunstgeschiedenis/ kunstbeschouwing aan de ABK in Maastricht. Daarna behaalde hij zijn 1e graads bevoegdheid kunst- en cultuureducatie. Sinds 1988 is hij actief als docent tekenen/ schilderen en kunstgeschiedenis.

Vanuit een grote belangstelling voor het materiële aspect van kunstobjecten doet hij al vanaf zijn jeugd proefondervindelijk onderzoek naar de materialen, teken- en schildertechnieken van de oude meesters. De laatste jaren o.m. ondersteund door de uitkomsten van instrumenteel wetenschappelijk onderzoek en het uitwisselen van kennis met organisaties en personen, die zich ook met deze materie bezig houden. Hij geeft regelmatig lezingen en seminars over historische teken- en schildertechnieken

Praktische informatie

De workshops zijn geschikt voor beginners en gevorderden

  • De workshop kost 40 euro per persoon, materialen en entree voor het museum zijn inbegrepen.
  • Locatie Grachtenzaal van Museum Catharijneconvent
  • Er is plek voor maximaal 10 personen
  • Aanmelden en betalen kan via de knop rechtsboven.