Tanja Kootte

Afscheidssymposium conservator Tanja Kootte

Ter gelegenheid van het afscheid van Tanja Kootte, Van Oord conservator voor het protestantisme, organiseert Museum Catharijneconvent een symposium, op 8 juli 2022 in het Auditorium van het museum. Tijd: 12:30 tot 15:30 uur. Aansluitend is er een receptie in het museumcafé. Graag aanmelden via de link rechts boven.

Voorafgaand aan het symposium kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling Van God los! bezoeken. Dat is meest recente tentoonstelling waar Tanja Kootte aan heeft bijgedragen in het museum.

Wanneer
Vrijdag 8 juli van 12.30 tot 16.30 uur
Waar
Auditorium Museum Catharijneconvent
Meld u aan

Programma

12:30 uur Inloop met koffie en thee (Auditorium Museum Catharijneconvent)

13:00 uur Welkom door Marieke van Schijndel, directeur
Opening door Frank van der Velden, hoofd conservatoren en bibliotheek

13:10 uur Tanja Kootte, Van Oord conservator voor het protestantisme

‘The Times They Are a-Changin'

13:30 uur Martin van Wijngaarden, Stichting Protestantse Kerkelijke Kunst, Amsterdam Centre for History and Heritage of Protestantism

Verhalen rond objecten over identiteit en kerkhistorisch besef; een broodschaal

voor avondmaal als case study

13:50 uur Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis Vrije Universiteit Amsterdam, directeur HDC Centre for Religious History

Erfgoedisering tussen vervreemding en verbinding

14:10 uur Pauze

14:30 uur Winnie Verbeek, docent Driestar Hogeschool, conservator Stichting Goudse Sint-Jan

Van God los of museumoecumene

14:50 uur Rianneke van der Houwen, conservator voor het Nederlands protestantisme

Gospel: actueel en invloedrijk immaterieel erfgoed

15.10 uur Vragen en afsluitende woorden, Frank van der Velden, hoofd conservatoren en bibliotheek


Tot 18:00 uur
Receptie

Presentaties in het kort
Tanja Kootte
‘The Times They Are a-Changin': de rol van de conservator in veranderende museale praktijken. Een persoonlijke terugblik.
Haar conservatorschap is in 2011 geïnitieerd door J.G. van Oord Jzn. en wordt gedragen door de Van Oord familie.

Martin van Wijngaarden
De bijzondere vorm en decoratie van een lutherse broodschaal (tazza) vertelt een eigen verhaal met meerdere aspecten. Aan de hand van deze casestudy wordt duidelijk wat belang en betekenis zijn van het verzamelen en duiden van protestants erfgoed. Dat belang is onlosmakelijk verbonden met het registreren van verhalen rond het object.

Fred van Lieburg

Tegen de verwachting van museale collega's in, kreeg Tanja Kootte verpletterend gelijk: een tentoonstelling over de biblebelt in Nederland trok heel veel bekijks. Daarbij snijdt het mes van 'heritagization' aan twee kanten: traditionele gelovigen integreren zich via de spiegel van hun apartheid in de gedeelde wereld van de moderne religiositeit.

Winnie Verbeek
Betekenisverschuivingen in christelijk-religieuze objecten creëerden de mogelijkheid om in Museum Catharijneconvent een conservator voor het protestantisme aan te stellen. Op haar beurt voegt deze conservator verrassende betekenislagen toe aan de christelijk-religieuze objecten van het museum.

Rianneke van der Houwen
In Museum Catharijneconvent staat na de tentoonstelling Van God Los! protestants immaterieel erfgoed in de spotlights: gospelmuziek. Een tentoonstelling over de geschiedenis en ontwikkeling van Afro-Amerikaanse gospel en de vroege receptie van dit genre in Nederland. Vandaag wordt gospel in Nederland gebracht door gospelkoren, door artiesten in concertzalen, op poppodia en televisie en in internationale- en migrantenkerken. Hoe verhoudt zich dat tot het Nederlandse protestantisme van vandaag? En wat kan een museum daarvan laten zien?