Hersteld Hervormde Kerk Bleskensgraaf

Strenger in de leer. De Biblebelt aangesnoerd (vol)

In amper een halve eeuw is Nederland van een zeer gelovig een seculier land geworden. Onder de autochtone Nederlanders is er godsdienstig gezien één grote uitzondering: het orthodoxe protestantisme, zoals dat wordt beleefd in vooral de ‘Biblebelt’.

Wanneer
Donderdag 22 augustus, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
bezoekers info

Over de lezing

Het lijkt paradoxaal dat juist in een sterk geseculariseerd land als Nederland de christelijke geloofsbeleving eerder strenger dan rekkelijker lijkt te worden. Minder in aantal, strenger in de leer.

Maatschappelijke kracht en invloed wordt ondanks het relatief kleine aandeel in de bevolking ontleend aan goede organisatie in de politiek, de media en het maatschappelijk middenveld, maar ook door een zekere mate van geografische concentratie. Wat maakt het orthodoxe protestantisme nu zo sterk en hoe weet het ook de jongste generaties aan zich te binden? Wat doet de orthodoxe protestant onderscheiden van zijn land-en leeftijdgenoten? Wat is het perspectief voor de toekomst?


Over de spreker

Paul Schnabel is emeritus universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht en was tot 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij promoveerde in 1982 op het proefschrift ‘Tussen stigma en charisma. Nieuwe religieuze bewegingen en geestelijke volksgezondheid’, waarin ook veel aandacht voor de opkomst van christelijke jongerenbewegingen.

Praktische informatie

Deze lezing is vol. De lezing vindt plaats op donderdag 22 augustus van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.