3. Reuzensalamander of Homo diluvii testis, - , Teylers Museum.

Sporen in het museum. Van de Zondvloedmens tot Darwins missing link

DEZE LEZING IS GEANNULEERD. Teylers Museum opent in 1784. Een tijd waarin bodemvondsten werden verklaard vanuit het Bijbelse scheppingsverhaal. In de 19e eeuw groeit de fossielencollectie sterk. Het museum volgde de stormachtige ontwikkelingen van de aardwetenschappen op de voet. Dit leverde soms spanningen op met religieuze overtuigingen. Hiervan zijn sporen terug te vinden in het museum. Lezing door Trienke van der Spek hoofdconservator en hoofd wetenschappelijke collecties bij Teylers Museum. 

Wanneer
Donderdag 25 april om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Teylers Museum opent in 1784 de deuren. Het is een tijd waarin uitsterven en evolutie nog onbekende begrippen zijn en bodemvondsten worden verklaard vanuit het Bijbelse scheppingsverhaal. Het eerste fossiel voor de collectie is dan al binnen, een fragment van een reusachtig zeedier dat ver van zee en hoog in de St. Pietersberg bij Maastricht werd gevonden. De zondvloed is dan nog de logische verklaring. In de 19e eeuw groeit de fossielencollectie sterk. Het museum volgt daarmee de stormachtige ontwikkelingen van de aardwetenschappen op de voet; de nieuwe bodemvondsten, de bijbehorende nieuwe theorieën over het ontstaan van de aarde en het leven daarop. Ook de spanning die deze soms opleveren met religieuze overtuigingen is in Teylers Museum terug te vinden. Bij elkaar beïnvloedde dit de manier waarop objecten in deze periode aan het publiek worden gepresenteerd – of juist niet!

Hoe dat er precies uitzag? In deze lezing nemen we aan de hand van enkele sprekende voorbeelden een kijkje in deze geschiedenis door in te zoomen op het kleinste niveau: dat van objecten, personen, feiten, overtuigingen, wrijving en harmonie.

Trienke van der Spek is Hoofdconservator en Hoofd Wetenschappelijke Collecties bij Teylers Museum, Haarlem.