Pieter Aertsen, Christus in het huis van Marta en Maria

Zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderkunst

Online lezing over zestiende en zeventiende eeuwse schilderkunst op donderdag 27 mei via zoom

Het museum is dan wel gesloten, maar achter de schermen gaan restauraties, onderzoek en de voorbereiding van tentoonstellingen gewoon door. In 2023 organiseert het museum een tentoonstelling over zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderkunst uit Antwerpen en Amsterdam. Een van de kunstenaars die binnen deze expositie een grote rol speelt is Pieter Aertsen (1508?-1575). Conservator Micha Leeflang vertelt u hier graag mee over.

Wanneer
Donderdag 27 mei van 16.00 tot 17.00 uur
Waar
Zoom
Reserveer uw ticket

Over de lezing

Geboren en opgeleid tot schilder in Amsterdam, vertrok Pieter Aertsen op 18-jarige leeftijd hij naar Antwerpen, dé metropool van West-Europa en de place to be voor kunstenaars. Hier kwam hij tot bloei en vergaarde hij zijn roem. In 1556-1557 keerde hij terug naar Amsterdam, in verband met de opdracht voor een altaarstuk met het Sterfbed van Maria voor de Oude Kerk.

Tezamen met Pieter Bruegel is Aertsen een van de weinige zestiende-eeuwse kunstenaars uit de Nederlanden die de overzichtswerken van de kunstgeschiedenis hebben gehaald. Dit heeft hij met name te danken aan zijn keukenstukken en markttaferelen. Hij wordt gezien als de schilder, die verantwoordelijk was voor het eerste stilleven in de Nederlanden en tot zijn oeuvre worden de vroegst bekende verbeeldingen van het dagelijkse leven gerekend. Dit alles onder invloed van de economische en religieuze veranderingen die in de zestiende eeuw plaatsvonden. Hij vervaardigde echter ook een groot aantal religieuze werken. Tragisch genoeg, zag Aertsen tijdens zijn leven dat veel van zijn altaarstukken tijdens de beeldstormen werden vernietigd. Gelukkig is er nog voldoende van zijn werk overgeleverd.

Nieuwsgierig geworden? Micha Leeflang vertelt u er meer over.

Over de spreker

Over de spreker

Micha Leeflang is conservator bij Museum Catharijneconvent.


Over het aanmelden

De lezing is via Zoom op donderdag 27 mei van 16.00 tot 17 uur. U kunt zich aanmelden via de link rechts bovenaan deze pagina.

U reserveert een ticket per computer. Zit u straks bijvoorbeeld tijdens de lezing met z'n tweeen achter één beeldscherm dan hoeft u maar één ticket te reserveren. Reserveren kan tot 7 april om 12 uuur. U krijgt die dag een Zoom-link toegestuurd per mail.