Familie Koens, 1961

Revolution in the air?

In de jaren zestig broeide het in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), een kerkverband van ruim 100.000 leden. De opgelopen spanning leidde in 1967 tot een scheuring en het ontstaan van de Nederlands Gereformeerde Kerken. Hoe kon dit gebeuren in een seculariserend Nederland en wat zegt dit over het karakter van de jaren zestig? Hoogleraar George Harinck vertelt u hier het fijne over.

* Reserveren is nog niet mogelijk*

Wanneer
Dinsdag 15 februari om 14.00 uur
Waar
Auditorium Museum Catharijneconvent

Over de lezing

Wat gebeurde er in 1967 precies in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en hoe is dat te begrijpen in het licht van interne kerkelijke spanningen en maatschappelijke ontwikkelingen? Wat is een kerkscheuring eigenlijk en is de onstuimige scheuring van 1967 een uniek kenmerk van de sixties? Hoort ze bij de geest van revolutie? Is er eigenlijk wel een verband of symboliseert de gebeurtenis een strijd tussen conservatieve en progressieve vleugels over aanpassing aan de tijdgees? Boek deze lezing en ga terug naar een turbulente tijd.


Over de spreker

George Harinck is historicus en hoogleraar aan de Theologische Universiteit Kampen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij onderzoekt het Nederlandser protestantisme van de laatste twee eeuwen in internationale context.

Praktische informatie

*Reserveren is nog niet mogelijk*

  • Voor het bijwonen van een lezing heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs op deze website.
  • Deze lezing wordt eenmaal aangeboden, om 14.00 uur.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
  • We verzoeken u vriendelijk om op tijd te komen, het scannen van de coronatoegangsbewijzen vergt iets meer tijd.
  • De lezingen zijn ingericht op 1,5 meter.