Kerken in Barneveld

Refodomes

In 2008 zijn in Barneveld rondom één kruispunt twee megakerken opgeleverd. Samen bieden zij plaats aan 4500 mensen. Hoe kan het dat op de Biblebelt zulke grote gebouwen nodig zijn, terwijl de kerken op andere plekken leeglopen? Deze lezing beantwoordt allereerst deze vraag. Vervolgens wordt u aan de hand van foto’s van het interieur van de Barneveldse kerken meegenomen naar binnen.

Wanneer
Vrijdag 6 september, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
bezoekers info

Soberheid versus technologische snufjes

In de kerken ontbreekt vrijwel elke vorm van religieuze symboliek. Waar kerkgebouwen doorgaans een gevoel van heiligheid oproepen door de vormgeving van de ruimtes en de aanwezigheid van symboliek, lijken deze kerken meer op praktisch ingerichte theaters met kale wanden.

Op zichzelf is dat niet verbazingwekkend, aangezien de geest van de beeldenstorm er nog springlevend is. Hierdoor staat eenvoud centraal en wordt elke materiële expressie van het goddelijke met argwaan bekeken. Paradoxaal genoeg is in diezelfde kerken echter veel geld besteed aan comfortabele zitplaatsen en peperdure geluids- en lichtinstallaties waarin de nieuwste technologische snufjes toegepast zijn. Zowel de voorkeur voor eenvoud als voor luxe is namelijk geworteld in een typisch bevindelijk gereformeerde interpretatie van religieuze materie.


Over de spreker

Anneke Pons- de Wit (1982) is cultuursocioloog en als promovenda verbonden aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze is lid van het Dutch Bibelbelt Netwerk dat is gelieerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is gefascineerd door de gevolgen die religie heeft op de overtuigingen en het handelen van mensen.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op vrijdag 6 september van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.