Underground railroad

The Underground Railroad

De Underground Railroad was een geheim netwerk van verschillende routes en verblijfsadressen waar tot slaaf gemaakten gebruik van konden maken om de zuidelijke staten van de VS te ontvluchten op weg naar het vrije noorden of zelfs de grens over naar Canada. Belangrijke hulpmiddelen tijdens deze route waren onder andere de geheime boodschappen die verborgen zaten in de zogenaamde spirituals, de voorlopers van de gospelmuziek.

Wanneer
17 januari 2023 om 14:00
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
Reserveer uw tickets

The Underground Railroad - muziek op de weg naar vrijheid

In deze lezing gaan we dieper in op de geschiedenis van de Underground Railroad, het belang van gospelmuziek en de discussie over de betrouwbaarheid van deze verhalen.

Van de 16e tot ver in de 19e eeuw werden tot slaaf gemaakten uit West- en Centraal Afrika gedwongen op plantages te werken in Noord- en Zuid-Amerika. Eén van de manieren om in de Verenigde Staten aan de slavernij te ontsnappen was de Underground Railroad. Een geheim netwerk van verschillende routes en verblijfsadressen waar tot slaaf gemaakten gebruik van konden maken om de zuidelijke staten te ontvluchten op weg naar het vrije noorden of zelfs de grens over naar Canada. Belangrijke hulpmiddelen tijdens deze route waren onder andere de geheime boodschappen die verborgen zaten in de zogenaamde spirituals, de voorlopers van de gospelmuziek.


Een duik in de geschiedenis

Aangezien er geen schriftelijk bewijs is van deze verborgen boodschappen, omdat deze voornamelijk mondeling werden overgedragen, bestaat er onder historici nog wel eens twijfel over de betrouwbaarheid van deze verhalen. De vlucht naar de Noordelijke Staten werd na verloop van tijd steeds moeilijker, de tegenstellingen tussen het noorden en het zuiden namen toe, wat uiteindelijk resulteerde in de uitbraak van de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861-1865. In deze lezing duiken we in de geschiedenis van de Underground Railroad en de rol van de gospelmuziek.

Over de spreker

Iris Plessius studeerde Amerikanistiek en Geschiedenis en is als promovenda verbonden aan de Radboud Universiteit op basis van een individuele NWO-beurs. In haar promotieonderzoek houdt zij zich bezig met de relaties tussen de Nederlandse kolonisten en de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika in de late 17e en vroege 18e eeuw. Daarnaast is Iris betrokken bij verschillende Nederlandse musea waar zij rondleidingen en lezingen verzorgt en daarnaast ook onderzoek doet en educatiemateriaal maakt.

Praktische informatie

  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven
  • Entree is gratis met geldig museum entreebewijs; reserveren is verplicht.