Silhouette van Kerk (uitsnede)

Protestantse orthodoxie in populistische tijden

In deze lezing beschrijft onderzoeker Ernst van den Hemel hoe de opkomst van anti-islam politiek en de hernieuwde populariteit van 'joods-christelijke wortels' een spagaat oplevert voor bevindelijk gereformeerden.

Wanneer
Dinsdag 30 juli, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
bezoekers info

Over de lezing

Het huidige politieke klimaat biedt de kans om nieuwe allianties aan te gaan. De gedoog-relatie tussen de VVD en de SGP is hier een voorbeeld van. Anderzijds - zo stelt Van den Hemel - wordt duidelijk dat met het inperken van 'de islam' ook gezaagd wordt aan de rechten van protestantse orthodoxie. Voor een aantal partijen past de Biblebelt namelijk niet helemaal in wat als de 'christelijke culturele identiteit' van Nederland wordt gezien. Ernst van den Hemel vertelt u hier meer over aan de hand van debatten over nationale identiteit, bijzonder onderwijs, feminisme en de scheiding tussen kerk en staat.


Over de spreker

Ernst van den Hemel (1981) is religie,- en literatuurwetenschapper. Hij promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam in de Geschiedenis van het Christendom, met een proefschrift over literair-politieke dimensies in het werk van Johannes Calvijn. Momenteel is hij als onderzoeker verbonden aan het Meertens Instituut in Amsterdam.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op dinsdag 30 juli van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.